Ana Sayfa Makaleler TER TUTMAYAN SPOR KIYAFETİ ÜRETMEK

TER TUTMAYAN SPOR KIYAFETİ ÜRETMEK

944
0

 

ÖZET: 

Günümüzde tıp dünyasının en büyük problemi obezite ve buna bağlı olarak hızla yaygınlaşan sağlık problemleridir. En çok rastlanan sağlık problemleri şeker, kalp- damar rahatsızlıkları ve yüksek tansiyondan doğan rahatsızlıklardır. Bunlara ilaveten içki ve sigara tüketiminin yaygınlaşması mevcut problemlerin artmasına sebebiyet vermiştir. Doktorlar bize unlu, şekerli, tuzlu yiyeceklerden, gazlı içeceklerden, kırmızı etle beslenmekten vazgeçmemizi,  sağlık için yürüyüş yapmamızı öneriyorlar.

 

TAHMİNİ PROJE SÜRESİ:

Varsayılan proje süresi 6 aydır.

TAHMİNİ PROJE BÜTÇESİ:

200 bin TL.( Kumaş dikiş bedeli ve medyadaki reklâm bedeli dâhil)

 PROJENİN AMACI:   

bayan spor kıyafetleriSağlıklı yaşam için yürüyüş yapanların en büyük problemleri terin vücutta kalması, yağmur ve soğuk havadır. Sıcak havalarda, nispeten ince kumaşlardan yapılmış giysiler ve eşofmanlar kullanılırken, kışın doğal olarak kalın giysi ve eşofmanlar tercih edilmektedir. İlaveten yağmur ve esen soğuk rüzgâr için anorak türü kıyafetler giyilmektedir. Ter, her iki durumda da vücutta birikmektedir. Kışın yürüyüşe son verdiğimizde vücudumuzdaki ter hemen soğumakta ve üşümemize sebep olmaktadır. Her iki durumda da ter kokusu giydiğimiz kıyafetlere sinmektedir. Bu da doğal olarak insanlarda rahatsızlık yaratmaktadır.

Bu amaçla giysilik kumaşlara önce fular aplikasyonuyla; su-kir-leke tutmaz apre uygulaması yapılacaktır. Uygulamada hava alan su itici nano apreler tercih edilecektir. Daha sonra su iticilik kazandırdığımız kumaş, rotasyon baskı makinelerinde şablon kullanarak vucutda biriken teri iten apre uygulaması yapılacaktır. Bu şekilde spor kumaşlara;

-Su ve kir iticilik

-Vucutda biriken teri iticilik özellikleri kazandırılacaktır.

PROJENİN KAPSAMI:  

Bu projeyle sağlıklı yaşam için yürüyüş yapanların vücutlarında teri biriktirmeyecek, su ve kirden uzak tutacak konforlu kıyafetler üretmektir.

YAKLAŞIM: 

Proje için yaklaşımımız ucuz maliyetli polyester kumaşları farklı amaçlarla değerlendirmektir. Bunun için uzun bir proses süreci içeren uygulamalar yapıyoruz. Farklı makinelerde farklı prosesler kullanarak, elbiselik kumaşları farklı nano kimyasallarla işleme tabi tutulması temel alınmıştır.

 PROJEDEN BEKLENEN SONUÇ:

Yürüyüş yapanlar için üretilen kumaşlar imalatçıdan satın alınıp, nano kimyasallarla işlem görecektir. Yapılan işlemler sonrası kumaş ter tutmaz ve kir-leke-su tutmaz özellik kazandırılacaktır. İşlem görmüş kumaşlardan test numuneleri diktirilip, yürüyüş yapanların kullanımına sunulacaktır.    Bu şekilde yürüyüşçülerin büyük bir problemi çözülecek, niş bir alana hitap edilerek ciro artışı sağlanacak. Yurt dışında yapılacak iyi bir tanıtımla ihraç için bir iyi bir Pazar oluşacak.

KAYNAKLAR:

1-Dr.Alay Sennur SDÜ Stready-state thermal comfort properties of fabrics incorporated wiht microen capsulated phase chance meterials

2- PEKER, Ekrem Hayri 1985-2001 Yeşim Tekstil’deki çalışmalarım

3-PEKER, Ekrem Hayri 2010-2011 Biesseci Tekstil’deki çalışmalarım

EKREM HAYRİ PEKER

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz