Ana Sayfa Etkinlikler Tekstil Araştırmaları Derneği etkinliklerine devam ediyor…

Tekstil Araştırmaları Derneği etkinliklerine devam ediyor…

1372
0

Tekstil Araştırmaları Derneği etkinliklerine devam ediyor

Nilüfer Belediyesi Beşevler Dernekler Yerleşkesi’nde 24 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 14.30-16.30 arasında İnsan Kaynakları Uzmanı, MOERS danışmanlık firmasının sahibi Süleyman Işık “TEKSTİLDE KİŞİLERİN POTANSİYEL ANALİZİ ve BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ” konulu bir sunum yaptı.

Işık, sunumuna başlamadan önce kendisini, deneyimlerini ve firmasını kısaca tanıttı. Işık, insan yönetiminin başlangıcını anlattı. Firmaların yapılanmalarının benzer olduğunu, hep birbiri kontrol etme esasına göre olduğunun altını çizdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu alanda bir değişiklik olduğunu, Amerikalıların bu savaş sürerken pilotlarını farklı bir yöntemle seçtiğini ve psiko teknik testler uyguladıklarını anlattı.

Savaştan sonra personel konusuna farklı bakıldığını anlatan Süleyman Işık, “1960’larda Yönetim ve Değişim uzmanı Deming’in Bursa’ya Merinos Fabrikası’na geldiğini, verdiği konferansa sadece üç ustanın katıldığını, ustaların bu konferansla ilgili olarak, ‘bir şey anlamadık’ dediklerini anlattı.

Işık, Deming’in aynı konferansı Japonya’da verdiğini, bu konferansa ise Japon işadamlarının katıldığını, çıkışta iş adamlarının, “Deming’in dediklerini yaparsak 4-5 yılda Batıyı yakalayıp geçeceklerini, Batı’nın kendilerine yetişemeyeceklerini” anladıklarını ifade ettiler.

Firmanın değişimi için “patronun kafasını bu işe koyması” gerektiğini ilave etti. 1990’larda İnsan yönetiminin bilim haline geldiği ve personel müdürlüğü ile İK müdürlüğünün ayrıldığını anlatan Işık, bu alandaki en büyük problemin tüm çalışanlar aynı testten geçirildiğini ifade etti.

Varılacak noktanın “Patronun çalışan gözüne, çalışanın da patron gözüne” sahip olması olduğunu söyledi.

İnsan yönetiminin bugüne kadarki evrelerine işaret eden MOERS eğitim uzmanı Süleyman Işık, önemli olan unsurun, işe uygun, doğru çalışanı seçmek olduğunu ifade etti. Bunun için psikoteknik testlerin kullanılmakta olduğuna değinen Işık, kendilerinin geliştirdiği kariyer envanterinin tümüyle Türk insanı üzerinde oluşturulduğunu ve güvenilirlik oranının U.Ü. Tıp Fakültesi’nce % 90,3 olarak tescil edildiğini kaydetti.

Artık insan kaynakları yönetiminin fonksiyonunu yitirdiğini belirten Işık, günümüzde işletmelerin stratejik insan kaynakları yönetimine geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Sunum Süleyman Işık’ın soruların cevaplamasıyla sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz