Ana Sayfa Genel 2023 Yılında Medikal Tekstil Sektöründen Neler Beklenmeli?

2023 Yılında Medikal Tekstil Sektöründen Neler Beklenmeli?

670
0

2023 Yılında Medikal Tekstil Sektöründen Neler Beklenmeli?

Zübeyde Şahin

Tekstil Mühendisi

Pandemiden önce tıbbi tekstillerde patent başvurularının CAGR’si ~%12,5’ti. Pandemi sonrası bu oran %42,6’ya yükseldi.

Sağlık sektörü, akıllı cihazlar, cerrahi robotlar, AR/VR danışmanlığı vb. dahil olmak üzere pek çok açıdan ilerleme kaydediyor. Tıbbi tekstiller, inovasyonda muazzam bir büyüme gözlemlediğimiz alanlardan biri. Bu yenilikleri ortaya çıkardıkça, sağlık ve tekstille ilgisi olmayan birçok şirketin de sektörde üstünlük sağlamayı planladığını gördük.

Peki medikal tekstillerin geleceği nasıl görünüyor? Hadi beraber bulalım.

Medikal Tekstil Sektörü Nasıl Gelişiyor?

Bu alandaki yeniliklere bakıldığında pandemi sonrasında araştırmaların katlanarak arttığı açıkça görülüyor.

 

Tüketiciler arasında medikal tekstillere yönelik farkındalık da artıyor. Google trendi, ABD, Avrupa ve Asya’dan giderek daha fazla insanın aktif olarak tıbbi tekstil ürünleri aradığını gösteriyor.

 

Dünya çapında medikal tekstillerdeki yenilikleri daha derinlemesine incelenmiş ülke bazında patent yayın verilerinin toparlanmış hali aşağıdaki gibidir.

 

Patent yayınlanma verilerine göre medikal tekstillerde yeniliklerin yükselişte olduğu ilk dört ülkenin ABD, Japonya, Hindistan ve Almanya olduğu görülmektedir.

Bu, bu ülkelerin tüketici ilgisinin ve yeniliklerin arttığı ülkeler olduğunu yansıtıyor.

Büyümenin boyutu, hem tekstil teknolojisinde hem de tıbbi prosedürlerde sürekli iyileştirmeler ve yenilikler yönündedir. Önleme, bakım ve hijyen gibi sağlık uygulamalarında kullanılan ürünlere odaklanan çeşitli ayrı ve özel uygulamalarda kullanılırlar.

1. Sensör Tabanlı Akıllı Medikal Tekstiller

Adından da anlaşılacağı gibi bu tekstiller, hastanın sağlık raporlarını izleyip analiz edebilen ve buna göre dozaj ve ilaç yazabilen sensörler ile donatılmıştır.

Böyle bir örnek, tespit ettiği yaranın türüne göre bir iyileştirme çözümü uygulayabilen bir yara iyileştirme bandajıdır. Bu tekstiller hastaların biyolojik parametrelerini sürekli olarak izleyebiliyor.

 

Sağlık sektöründe akıllı kumaş pazarının 2024 yılı sonunda 1 Milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor. Bunun sonucunda da pek çok kuruluşun bu alanda yenilik yaptığını görüyoruz. İsimlerden bazıları Apple, Samsung ve Adidas gibi devleri içeriyor. Birçok startup ve üniversite, sensör tabanlı akıllı tıbbi tekstiller konusunda çığır açıcı çalışmalar yapıyor. Bunlarla ilgili makaleye göz atmak için linke tıklayınız.

İlginç bir şekilde, Japonya’daki çekirdek olmayan şirketlerin alan adını aktif olarak araştırdığını gördük. Öne çıkan isimlerden birinin de Yamaha olduğu ortaya çıktı. Japonya sensör tabanlı akıllı tıbbi tekstiller için iyi bir pazar olabilir mi?

 

2. Antimikrobiyal Medikal Tekstiller

Dezenfektanların ve yüzey dezenfektanlarının kullanımı pandemi sonrası yaygın bir şey haline geldi. Ancak sağlık sektörü, mikroorganizmaları öldürebilecek veya büyümelerini engelleyebilecek antimikrobiyal kumaşlar yapmak için bir adım daha ileri gidiyor.

Bu tekstiller antibakteriyel, antifungal ve antiviral olabilir.

Tekstiller polyester, poliamid, pamuk, polyester-vinil kompozitler, vinil ve akrilikten yapılabilirken, pamuk segmentinin antimikrobiyal giysilerde en büyük segment olacağı öngörülüyor.

Patent trendlerine baktığımızda antimikrobiyal tekstille ilgili patentlerin yaklaşık %70’inin uygulama olarak yüz maskelerinden bahsettiğini gördük. Ayrıca son beş yılda yayınlanan patentlerden araştırmaların ~%25’i bu tekstillerdeki yıkanabilirlik faktörünün iyileştirilmesine odaklandı.

Bu, tüketiciler arasında artan sürdürülebilirlik endişesine işaret ediyor ve şirketler artık birden fazla kez kullanılabilecek kumaş bazlı antimikrobiyal maskeler arıyor.

Pek çok çekirdek ve çekirdek olmayan şirket, startup ve üniversite, antimikrobiyal tıbbi tekstil alanında yenilik yapmak için işbirliği yaparken, bulduğumuz ilginç isimlerden biri de Xerox’tu.

İlginç bir şekilde Xerox’un, anti-bakteriyel aktivite sağlamak için metal iyon polimerinin “tekstillere” dahil edilebileceğini iddia eden bir patenti var.

 

Xerox’un işini genişleteceğini düşünüyor musunuz?

Uzmanlarımız bu patentin yakında ele geçirilebileceğini söylüyor. Eğer patent almak ve Antimikrobiyal tekstil alanında yer almak istiyorsanız işte size harika bir fırsat!

Ayrıca Japon şirketlerinin yenilik yapmak ve rekabette öne geçmek için üniversitelerle işbirliği yaptığını da gördük.

3. Gübrelenebilir Tıbbi Tekstiller 

Sürdürülebilirlik ortaya çıktıkça, KKD kitleri ve yüz maskelerinin neden olduğu kirliliğin azaltılması da devreye giriyor. Tıbbi tekstillerde gördüğümüz bir sonraki araştırma trendi gübrelenebilir tıbbi tekstillerdi.

Son iki yıl cehenneme giden bir yolculuktan başka bir şey değildi. Ancak virüs tehdidi bulutları dağıldıkça, dünya çapında plastiklerden (polipropilen ve polietilen tereftalat gibi) yapılan gübrelenemeyen KKD atıklarının yığınlarını gördük.

 

Maskelerin neden olduğu çöp, pandemiden bu yana en büyük değişimi göstererek 84 kat artışa neden oldu. Bu kadar şaşırtıcı miktarlarda atık, kompostlaştırılabilir tıbbi tekstillerin ortaya çıkarılması konusunda küresel bir farkındalığa yol açtı.

Son patent başvurularına baktığımızda, araştırmaların bir dizi zorluğa dağıldığını gördük: ham maddenin doğal ikamelerle değiştirilmesi, verimli geri dönüşümün yolları, biyolojik olarak parçalanabilirliğin ve mekanik özelliklerin iyileştirilmesi vb.).

Bu zorlukların dışında, aşağıdaki iki zorluk ön planda yer aldı:

  1. Bu kumaşların mekanik özelliklerinin korunması ve kompostlanabilir hale getirilmesi.

Kingfa Bilim ve Teknoloji, Planet Home, West England Üniversitesi, Lodz Üniversitesi vb. kuruluşlar mekanik özelliklerin iyileştirilmesi üzerinde çalışıyor.

  1. KKD kitlerinin ileri dönüştürülmesi

CSIR-Ulusal Kimya Laboratuvarı, IIT Ropar, Hochschule Niederrhein Uygulamalı Bilimler Üniversitesi gibi üniversiteler ve bazı şirketler (Reliance, Barco One vb.) bu alanı araştırıyor.

İlk altı oyuncunun patentlerini kontrol edildi.

Tuhaf bir şekilde bu alanda çalışan çok fazla büyük şirket göremedik. 3M ve Ansell dışında gübrelenebilir tıbbi tekstillerdeki yeniliklere öncülük eden birçok startup görüyoruz.

Yakında diğer büyük oyuncular da aynı yolu izleyebilir. Sonuç olarak, yakında bu alanda birçok işbirliğinin gerçekleştiğini görebiliriz.

Çözüm

Medikal tekstiller sadece bir trend değil aynı zamanda çağın ihtiyacıdır. Önümüzdeki yıllarda dünya çapında sağlık hizmetlerinin geleceğini iyileştirecek yeniliklerin hacminde bir patlama göreceğimize inanıyoruz. Diyen okuduğunuz bu yazıya dair raporun tamamını incelemek isterseniz https://www.greyb.com/become-a-client/ firması ile iletişime geçiniz.

Kaynak:

https://www.greyb.com/blog/medical-textiles-in-2023/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz