Ana Sayfa Makaleler Moda ve Bireysel Kimlik

Moda ve Bireysel Kimlik

359
0

Moda alanında, kimlik kavramı en büyüleyici ve bölücü olanlardan biridir. Günlük yaşamda çelişkilerimizi ve kendimizi tasvir etme biçimimiz, kimliklerimizin gelişimi ve yeniden inşası ile girift bir şekilde bağlantılıdır. İnsanlar, kimliklerini ve isteklerini, giyim ve kişisel tarz seçimleri aracılığıyla iletirler.


Bazı insanların kalabalığın arasından sıyrılma arzusu modayı doğurdu. Öne çıkma çabasıyla, sonuç olarak kendi ürünlerini satın almaya devam eden diğer bireyleri çeken ürünler kullandılar ve giydiler. Bununla birlikte, moda, hayal gücüyle yönlendirilen, sürekli gelişen bir trend haline geldi. Modern moda büyük ölçüde uçarılıkla uğraştı ve kendi ürünlerini satın almaya devam eden diğer bireyleri çeken eşyaları kullandılar. Sonuç olarak kişinin kendi imajının bir aynası olarak görülüyor.

Bu nedenle, birçok kişi tarafından ne yazık ki benimsenen, geriye dönük bir giyim yaklaşımı, kişinin bireysellik duygusunu olumsuz yönde etkileyecektir.

Moda ve Bireysel Kimlik İlişkisi
Tipik olarak, bir kişinin kişiliği, giymesi gereken giysi türünü belirler. Giyim, giyen kişinin bir yansıması olduğu için, moda genellikle bir bireyin kimliğinin bir göstergesi olarak görülür. Temel giyim aksesuarları bile bir kişinin kimliği hakkında bir şeyler ortaya çıkarabilir. Giysiler, giyen kişi hakkında çok şey ortaya koyduğundan, giysinin değeri, sahibinin kişiliğine bağlı olarak değişir. Kıyafet ve karakter arasındaki bu tür bir bağlantı, modayı önemli bir bilgi aracı yapar.

Pek çok moda meraklısının yaşadığı kimlik ikileminin en önemli nedeni, daha önce bahsedilen moda ve kişisel kimlik arasındaki bağlantıdır. Trendlerin onu tanımladığı modern moda tanımında açıkça görülüyor. Bundan dolayı moda trendlerini takip etmekten keyif alanlar, farklı kimlikleri temsil eden çeşitli giysi ve aksesuarları denemek isteyeceklerinden kimlik bunalımları yaşayabilmektedirler. Zengin gençler, paraları olduğu için şık olmak için birçok moda stilini satın alabilirler.

Sonuç olarak kendi kimliği zarar görebilir. Örneğin, hip-hop sanatçıları takım elbise giymeden önce sıklıkla hip-hop kıyafetleri giyerler. Takım elbiseli kişi belirli bir durum için giyinmiş olsa bile, başkalarının sanatçıyı nasıl algıladığı değişebilir. Sanatçının kimliği de olumsuz etkilenebilir, özellikle de yeni kıyafetinin alışılmış olandan daha çekici olduğunu düşünürse. Günümüz kültürünün dinamik moda trendlerini benimsemek, diğer insanların kimliklerini de benzer bir tehlikeye atıyor.

Moda Kimliğimizi Nasıl Şekillendirir?

Moda, kimliği çok çeşitli şekillerde etkiler; seçtiğimiz renklerden, uğradığımız mağazalara; stil anlayışımız kim olduğumuzu derinlemesine yansıtır. Saç boyası veya dövme gibi yaptığımız veya giydiğimiz her şey, stil anlayışımızı yansıtır. Bireysel kişiliklerimizin, yeni bir piercing yaptırmak veya saçımızı boyamak gibi kararlarımız üzerinde etkisi vardır. Hepimizin karmaşık kişilikleri vardır, bu nedenle kim olduğumuz üzerinde etkisi olan çevremizden, ailelerimizden, arkadaşlarımızdan ve okullarımızdan çeşitli özellikler alırız.

Cinsiyet
Mavinin erkek rengi, pembenin kız rengi olduğunu çoğumuz çocukken öğrenmiştik. Ancak yaşlandıkça pembe veya mavi ile sınırlı olmayan geniş bir renk paleti bizim için kullanılabilir hale gelir. Erkek ve kadın kıyafetleri arasındaki geleneksel ayrımlar artık cinsiyetin en güvenilir göstergesi değil.
Günümüzde insanlar cinsiyetlerini giyim yoluyla ifade etmektedirler. Tanınmış bir hip-hop şarkıcısı ve moda ikonu olan Jaden Smith, sıklıkla “kadın” kıyafeti olarak sınıflandırılabilecek kıyafetler giyiyor. Smith, platformunu kullanarak dünyanın cinsiyeti nasıl algıladığı üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu. Smith, bir giysinin bir erkeğe ya da kadına ait olduğuna inanmaz.


Hem erkekler hem de kadınlar bireyselliklerini ifade etmek için giyim kullanırlar. Ancak insanlık var olduğundan beri modanın odak noktası hep kadın olmuştur. Sonuç olarak, bayanlar ideal görünümlerine ve sonuçlarına ulaşmak için sürekli olarak çeşitli kıyafetler deniyorlar. Bu, kadın kimliği endişelerini artıran kadın modasında bir patlama ile sonuçlandı.


Yaş
Kadınlara, hayatın evrelerine bağlı olarak giyebileceği ve giyemeyeceği belirli kıyafetler olduğu erken yaşta öğretilir. Yaşınıza göre giyinmeniz gerektiğini çok erken yaşlarda duymuşsunuzdur. Çoğumuz arzuladığımız ya da gerçek yaşımızı yansıtmak için kıyafetlerimizi kullanırız. Ve yaşlandıkça modamız da onu takip etme eğilimindedir. Neyse ki, bu “kurallar” artık yetişkinler arasında çok daha esnektir. Şimdi kendinizi altıncı sınıfta yaptığınız gibi mor makyaj veya kurdeleler ile hayal edin.

Kimliklerimiz ancak o yıllarda şekillenmeye başlıyordu ve bu, hem o zamanki giyim tarzımızda hem de bugün giyim tarzımızda önemli bir etkiye sahipti. Yaşlandıkça, toplum belirli türdeki kıyafetleri hayatımızın belirli aşamaları için “olgunlaşmamış” veya “uygunsuz” olarak etiketler. Kimliklerimizin büyümesi, modadaki bu gelişmelerde önemli bir faktördür. Yaşamımız boyunca insanlar olarak büyümeye ve değişmeye devam ediyoruz. Ancak bugün toplum bu moda standartlarını önemli ölçüde genişletmiş olsa da, yaşlandıkça toplumsal etkilerin ne giydiğimiz ve kendimizi nasıl ifade ettiğimiz üzerinde doğrudan bir etkisi oluyor.

Çözüm
Sonuç olarak, yukarıdaki çalışmanın da gösterdiği gibi, bireysel kimlik ve moda temelde birbirine bağlıdır. Moda, onu hem kişisel hem de kültürel tanımlama için yararlı bir araç haline getiren çok çeşitli özelliklere ve sayısız sembolik öğeye sahiptir. Moda, bir kişinin içsel duygularını dengelemeye yardımcı olur ve ayrıca onun benzersizliğini ortaya çıkarır çünkü kimlik tamamen kendini gerçekleştirme ile ilgilidir. Modanın, başkalarına zarar vermediği sürece toplumda tipik olarak kabul edildiğini not etmek de önemlidir.


Kaynak:
https://www.tutorialspoint.com/fashion-and-individual-identity#
Zübeyde ŞAHİN
linkedin.com/in/zubeydasahin
[email protected]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz