Ana Sayfa Genel Tekstil sektöründe sürdürülebilir uygulamalar nelerdir?

Tekstil sektöründe sürdürülebilir uygulamalar nelerdir?

977
0

Tekstil sektöründe sürdürülebilir uygulamalar nelerdir?

Sürdürülebilir tekstil, tüm malzeme ve süreçlerin, girdi, çıktıların yaşam döngüsünün her aşamasında insanlar ve çevre için sağlıklı, güvenli olması için çevre dostu hale getirilecek üretim sürecidir. Yenilenebilir veya geri dönüştürülmüş kaynaklardan gelen sürdürülebilir tekstillerin üretimi, işlenmesi, yalnızca çevreye olumsuz etkilerin azaltılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda milyonlarca işçinin adil kazanmasını ve uygun çalışma koşullarını sağlamasını destekler.

Tekstil endüstrisinde sürdürülebilirlik ihtiyacı

  • Doğal kaynakların kullanımı son yıllarda giderek artmaktadır.
  • Tekstil endüstrisinde kullanılan kimyasallar, günümüzde su kıtlığına yol açan su kirliliğinin artmasına neden olmuştur.
  • Tekstiller, ıslak işlem sırasında büyük miktarda fosil yakıt tüketir. Fosil yakıtlar büyük miktarda karbon içerir ve oksijenle reaksiyona girerek dünyadaki küresel ısınma miktarını artıran karbondioksiti oluşturur.
  • Hazır giyim endüstrilerinin ayrıca çevresel tehlikeleri ortadan kaldırması ve süreç verimliliğini artırması gerekir.

Tekstil endüstrisinde sürdürülebilirlik nasıl sağlanabilir?

1) Malzeme seçimi

Sürdürülebilir tekstiller, sürdürülebilir malzemelerle başlar. Sürdürülebilir giyim malzemeleri rayon, viskon, modal vb. çevre dostu kaynaklardan ve doğal malzemelerden gelen kumaşları ifade eder. Doğal malzemeler çok daha sürdürülebilir olma eğilimindedir. Hazır giyim endüstrisinde kullanılan en popüler doğal malzemelerden bazıları pamuk, yün, keten, kenevir, dut ve ramidir. Organik kumaşlar geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir.

2) Eko-tasarım

Eko-tasarım yaklaşımı, çevreyi etkileyebilecek ekolojik, geri dönüştürülebilir, ergonomi, çevre dostu olma gibi tüm olası faktörleri dikkate alır. Çevreye daha az zarar veren ve aynı zamanda ürünün estetik ve fonksiyonel özelliklerini artıran ürünlerin tasarlanmasını ifade eder. Son zamanlarda, moda endüstrisinde eko tasarım yaklaşımlarının tanıtımında ölçülü bir hareket var.

3) Geleneksel üretime çevre dostu alternatifler

Tekstil firmalarının çevre sorunlarını çözmek için kullandıkları çevre dostu alternatifler var. Bu tür alternatifler şunları içerir:

  • Beyazlatma (su tasarruflu hava boyama, lazer beyazlatma, ozon beyazlatma ve bitirme)
  • Baskı (dijital baskı teknolojisi)
  • Merserizasyon (elektrokimyasal hücre merserizasyonu)
  • İsrafsız moda tasarımı, dikişsiz örgü teknolojisi ve entegre 3D tasarım teknolojisi.
  • Alternatif ıslak işlem yöntemleri (klorsuz ağartma, soğuk veya düşük sıcaklıkta boya işlemleri, boya banyosunun yeniden kullanımı, eko ağartma, Ink-jet baskı, bitkisel tabaklama, atık su geri dönüşümü)

4) Paketleme

3 sürdürülebilirlik ilkesini içeren azalt-yeniden kullan-geri dönüştür paketleme yöntemidir. Sürdürülebilir ambalajın temel amacı, çevreye mümkün olduğunca az zarar vermektir. Bu, geri dönüştürülmüş malzeme kullanılarak veya özel paketleme işlevi yaratılarak elde edilebilir.

5) Tedarik zinciri

Şirketin başarısı ve müşteri memnuniyeti için gerekli olan tedarik zinciri yönetimi şirketin ayrılmaz bir parçasıdır. İyi analitik ve raporlama, tedarik zinciri boyunca süreçleri sürekli olarak iyileştirmek için makine öğrenimiyle birlikte çalışır.

6) Ulaşım

Tekstil sektörünün nakliyesi, ulaşım aracı olarak uçak, tekne, telekomünikasyon cihazları kullanılarak, hava yolu, su, gemi, demiryolu, karayolu, boru hattı ile gerçekleşebilir. Taşıma işlemi enerji tüketir, bu da doğal kaynakların tükenmesine ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen karbondioksit emisyonlarına yol açar.

Gelecekteki zorluklar

Tekstil endüstrisi, kullanım maliyetindeki artış, özel vasıflı insan gücü, işçilik maliyetindeki artış, iklim değişikliği, kaynak kıtlığı, hassas ekonomik koşullar vb. gibi tehditlere tamamen yanıt vermiyor. Bu nedenle, gelecekteki zorluk, bu tehditleri anlamak, geleceğini korumak, çevreyi korumak, dünya çapındaki müşterilerinin, çalışanlarının ve tedarikçilerinin yaşamlarını iyileştirmek için uygun önlemleri almaktır.

Çözüm

Tekstil sektörünü sürdürülebilir kılmak için, kaynak üretkenliğini, ortak etkinliği, maliyet etkinliğini, müşteri memnuniyetini, marka itibarını, çevre koşullarını vb. iyileştirmeliyiz.

Giyenlerin, çalışanların daha iyi sağlık koşullarını sağlayarak tekstil endüstrisinde sürdürülebilirliğe odaklanmalıyız.

Kaynaklar:

1) Tekstil İşlemede Sürdürülebilirlik (slideshare.net)

2) https://www.investopedia.com/articles/investing/100515/three-pillars-corporate-sustainability.asp

3) https://www.youtube.com/watch?v=mqARTHPM2AQ

4)  Sürdürülebilir tekstiller_Antonela Curteza(1).pdf – Google Drive

 

Zübeyde ŞAHİN

[email protected]

https://www.linkedin.com/in/zubeydasahin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz