Ana Sayfa Genel Endüstrisinin Arkasındaki İşçiler ve Yaşam Mücadelesi

Endüstrisinin Arkasındaki İşçiler ve Yaşam Mücadelesi

389
0

 

Moda endüstrisinin gezegenimizi yüzüstü bırakmasının yol açtığı ciddi problemler hakkında çok fazla konuşma görmeye başlasak da, endüstrinin insanlar üzerindeki etkisi tehlikeli bir şekilde arka planda kaldı. Bu konuların birbirini dışlaması gerektiğine inanmıyoruz ve artık sektörde devam eden ciddi sosyal adaletsizliklere daha fazla ışık tutmanın zamanı geldi.

Bugün ücretlerle ilgili büyük sorun.

Vücudumuzdaki kıyafetleri yapan insanların %2’sinden daha azının geçim ücreti kazandığı tahmin edilmektedir ( Kaynak: The True Cost) . Bu, moda endüstrisindeki işçilerin tahminen %98’inin muhtemelen sistemik bir yoksulluk içinde tutulduğu ve en temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı anlamına geliyor. Ve bu işçilerin %75’i 18-24 yaş arası kadınlardır (Kaynak: Fashion Revolution, 2017).

Bu küçük bir problem değil. Aslında, moda endüstrisi dünya çapında 75 Milyon fabrika işçisi istihdam etmektedir ( Kaynak: Fashion United, 2017). Bu, 220’den fazla farklı ülkenin nüfusundan daha yüksek bir rakam. Birçok işçinin çocuk sahibi olması da hesaba katıldığında, bu sorunun etkilediği insan sayısı hızla dünyanın 3. büyük ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin nüfusu kadar artıyor.

Bu da demek oluyor ki, en sevdiğimiz kot pantolonunuz, vazgeçilmez ayakkabınız, çamaşır yıkandığında giydiğiniz ilk kıyafetiniz, temel ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayan kişiler ve onların çoçukları tarafından üretilmiş olabilir.

Sektörümüzün yaşanabilir bir ücret sağlama konusundaki ihmali, Birleşmiş Milletler’in bunu temel bir insan hakkı olarak ilan ettiği düşünüldüğünde kaygı vericidir.

  1. Her şahsın çalışmaya, işini serbestçe seçmeye, adil ve elverişli çalışma şartlarına ve işsizlikten korunmaya hakkı vardır.
  2. Herkesin, hiçbir fark gözetilmeksizin, eşit iş karşılığında eşit ücrete hakkı vardır.
  3. çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.
  4. Herkesin menfaatlerinin korunmasi için sendikalar kurmaya ve bunlara katılmaya hakkı vardır.(Kaynak: İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi. Madde 23.)

Ne yazık ki tüm bunlar, en sevdiğimiz kot pantolonunuz, vazgeçilmez ayakkabınız, çamaşır yıkandığında giydiğiniz ilk kıyafetiniz, temel ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayan kişiler ve onların çoçukları tarafından üretilmiş olabilir.

Markaların yaşam ücretlerinin sorumluluğundan aktif olarak kaçmasının 5 yolu:

Tüm bunlar sizin için sürpriz olabilir, ancak şu anda giydiğiniz kıyafetleri yapan markaların büyük çoğunluğu için sürpriz olmayabilir. Birçoğu on yıllardır yetersiz ücretlerden, bu ücretlerden kaynaklanan kuşak yoksulluğundan haberdardır ve bu konuda hala çok az şey yapmaktadır. Temiz Giysiler Kampanyasına göre, 2014 yılında yapılan bir araştırmada ankete katılan büyük hızlı moda markalarının% 85’i ücretlerin işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olması gerektiğini söyledi. Ancak 2019’da bu markaların hiçbiri, şirket merkezlerinin bulunduğu ülkeler dışında, herhangi bir işçiye geçim ücreti ödendiğini gösteremedi (Kaynak: Clean Clothes Campaign, 2019).Tedarikçi ağlarında geçim ücretinin nihayetinde nasıl ödeneceğine dair net, zamana bağlı planlar da vardı. Ne yazık ki, markaların eylemsizliği moda endüstrisinin çoğunda sürekli olarak geçerlidir.

 

Tedarik zincirlerinde yaşam ücreti sorumluluğunu paylaşmak yerine, büyük moda markalarının bugün aktif olarak sorumluluktan kaçmalarının beş yolu:

  1. Markalar “yasal asgari ücreti” ödediklerini söyleyerek sorumluluktan kaçıyorlar. Bununla birlikte, moda endüstrisinde üretim yapan birçok ülkede asgari ücret, geçim ücreti olarak kabul edilebilecek ücretin yalnızca yarısı kadardır (Kaynak: Global Fashion Agenda, 2017) . Markalar bu gerçeğe değinmemeyi ve bunun yerine haksız bir argüman öne sürerek katkıda bulundukları sorundan kaçınmayı tercih ediyor.
  2. Markalar, geçim ücretlerinin çok pahalı olduğunu iddia ederek sorumluluktan kaçarlar. Bazı markalar, işçilere asgari ücret ödemenin masraf açısından çok zor olduğunu iddia ediyor, ancak bu tamamen doğru değil. Araştırmalar, bir markanın tedarik zinciri genelinde geçim ücreti sağlamasının giysi başına yalnızca %1-4 daha pahalıya mal olacağını gösteriyor (Kaynak: Oxfam, 2019) .
  3. Markalar, kendilerinin değil fabrikanın sorumlu olduğunu söyleyerek sorumluluktan kaçarlar. Çoğu durumda, markalar geçim ücretini sağlama sorumluluğunu satın aldıkları üreticiye devreder. Bu mantığın sorunu, aynı markaların satın alma güçlerini kullanarak satın aldıkları ürünler için fabrikalardan son derece düşük bir maliyet talep etmeleridir. Ve fabrikalar, işçilere daha fazla ödeme yapmak için fiyatları yükseltmeye çalışırlarsa, büyük markaların ayrılma tehdidinin her zaman olduğunu biliyorlar. Bunun dokunaklı bir gerçek hayattan örneği, Bangladeş’teki bir fabrika sahibinin bu üzücü gerçeği yoğun gözyaşları içinde açıkladığı The True Cost’ta görülüyor.

Not: The True Cost belgeselini aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

  1. Markalar, çalışanların sorumlu olduğunu söyleyerek sorumluluktan kaçarlar. Diğer durumlarda, büyük markalar “toplu pazarlık” ve sendika kurma hakkının yaşama ücretinin 1 numaralı koruması olduğunu iddia ederek sorumluluğu işçilerin üzerine yüklerler. Gerçek şu ki, işçiler genellikle ücretler sorgulandığında işlerini kaybetmekle tehdit ediliyor ve hatta bazı durumlarda yönetim tarafından fiziksel olarak dövülüyor. The True Cost’ta gerçek hayattaki hazır giyim endüstrisi çalışanlarının hikâyelerini tekrar dinleyin ve giysilerimizin nihai varış noktasından binlerce mil ötede kapalı kapılar ardında çalışan işçilerin genellikle ne kadar zor şartlarda çalıştıklarını hemen göreceksiniz.
  2. Markalar, geçim ücretinin hesaplanmasının çok zor olduğunu söyleyerek sorumluluktan kaçarlar. Yaşanabilir ücretlerin hesaplanması zor olduğu için yaşanabilir bir ücret sağlamanın mümkün olmadığını iddia ederler.

Mükemmel olmasalar da, WageIndicator ve Trading Economics gibi yaşama ücreti küresel ölçütleri geniş çapta mevcuttur ve MIT, ABD’nin her ilçesinde yaşama ücretinin ne olduğunu paylaşan bir kamu veritabanı yayınlar.

Bu kaynakları kullanmanın yanı sıra, markalar çalışanlarına yaşam giderlerinin ne olduğunu sorabilir ve bu rakamlara göre en düşük ücreti belirleyebilir. Nisolo ve ABLE bunu fabrikalarının birçoğunda yaptı ve geçim ücretlerini doğrulamak için hesaplı, hesaplanabilir, uygun fiyatlı 3. taraf denetçi kullandı.

Ne yazık ki çoğu marka bu kaynakları fabrika işçilerine ödedikleri ücretleri iyileştirmek için kullanmıyor. 

Eco-Age’in Kurucu Ortağı ve uzun süreli yaşam ücreti savunucusu Livia Firth, bunu mükemmel bir şekilde söylüyor:

“Yaşama ücretinin tam olarak nasıl hesaplanması gerektiğine dair netlik veya fikir birliği eksikliği, HİÇBİR hesaplamaya göre yaşama ücreti oluşturduğu söylenebilecek ücretlerin ödenmesi için meşru bir gerekçe olamaz… Ülkeler bazında ve bu çalışmalar onlarca yıldır yayınlanıyor.”  (Kaynak: The Circle. The Fundamental Fight to a Living Wage, 2017). 

Yeter artık Markaların sorumluluktan kaçmayı bırakmasının zamanı geldi. Bunun yerine, tüm markaları savunmasız bir şekilde eğilmeye ve en düşük ücretlerini ve faaliyet gösterdikleri yerde yaşama ücretiyle nasıl karşılaştırdıklarını paylaşmaya çağırıyoruz.

 

 

 

 

 

Neden en düşük ücretleri yayınlamak, geçim ücretlerine yönelik en kritik adımdır.

İnsan onuru ve refahı pahasına, markalar uygulamalarını yeterince hızlı geliştirmiyor. Bu değişmeli. Ve bunun hayatımız içinde değişebileceğine inanıyoruz. Endüstri bugün bu gerçeklikten uzak olsa da, moda endüstrisinin sosyal ve çevresel ilerleme için en güçlü kanallardan biri olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Her çalışanın en temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar maaş aldığı bir moda endüstrisi tasavvur ediyoruz. Moda endüstrisinde yoksulluk içinde tutulan 75 milyon insan (ve onların çocukları), her gün giydiğimiz kıyafetleri yapmak için yaşam ücreti alarak yoksulluktan güçlenseydi, dünyamız nasıl bir yer olurdu?

Daha yaygın yaşama ücretine doğru yolculuğu hızlandırmak için, ücretler konusunda çok daha fazla şeffaflık esastır.

İyisiyle kötüsüyle, markalar bir giysinin yapımında kullanılan “işçilik maliyeti” veya fabrikalarındaki “ortalama ücret” gibi şeyleri paylaştığında, tüketiciler genellikle şeffaflıklarından dolayı markaları alkışlarlar. Yalnızca işçilik maliyetinin paylaşılmasıyla ilgili sorun (Örnek: 50 $’lık bir kazak içinde 10 $’lık bir işçilik maliyeti), genellikle bir fabrikanın aldığı ve işçilerin asla dokunmadığı kârlı marjı da buna dâhil etmesidir. İşgücü maliyetinin paylaşılması, şeffaflıkta ileriye doğru atılmış bir adımdır, ancak adil ücretin gerçekleşmesini sağlamak için çok az şey yapar. Ortalama ücretler de yanıltıcıdır. Ortalama ücretler genellikle imalatçıların idari ve yönetici personelinin ücretlerini dikkate alır.

Buna karşılık en düşük ücreti ve bunun yaşanabilir bir ücretten ne kadar uzak olduğunu belirlemek her şeyi değiştirirEn düşük ücreti bilmek, kritik bir temel oluşturur ve markaların ve fabrikaların ücretlerinin yaşanabilir ücretlere doğru bir yörüngede olup olmadığını anlamamıza yardımcı olur. Bu nedenle markalar, en düşük ücreti belirleyip açıkça paylaşarak, en savunmasız çalışanları ve tedarik zincirlerindeki diğer herkesi korumaya yönelik ilk adımı atıyor.

 

Son olarak, en düşük ücrete odaklanmak, mükemmellikten çok dürüstlüğü ön planda tutar. Gerçek şu ki, endüstrinin gitmesi gereken çok uzun bir yol var. #LowestWageChallenge kurucu markaları olan ABLE ve Nisoo bile, tedarik zincirlerinin tüm kademelerinde yaşanabilir bir ücrete sahip değil.

Neden tüketiciler kalıcı değişimin itici gücü olmalıdır?

Nisolo ve ABLE, moda endüstrisinde faaliyet gösteren binlerce markadan ikisi. Açıktır ki, diğer markaların da Nisolo ve ABLE’yi takip edeceklerini ve en düşük ücretlerini yaşama ücreti sağlamaya giden yolda paylaşmaya başlayacaklarını umuyoruz. Bununla birlikte, temel bir ekonomik bakış açısıyla, Arz (yani, doğal olarak yaşama ücreti yönünde hareket eden endüstri) asla kendi kendini düzeltmeyecektir. Bunun yerine Talep, Arzı geride bırakmalı ve ilerletmelidir. Basitçe söylemek gerekirse, tüketiciler adım atıp sözleriyle talepte bulunmadıkça ve sevdikleri markalardan geçim ücretlerine doğru daha hızlı bir geçiş satın almadıkça, bu değişim insan onuru ve refahı pahasına çok yavaş olmaya devam edecek.

 

Arzı benzeri görülmemiş bir hızla ileriye götüren Talebin moda endüstrisinde mükemmel ve önemli bir örneği kısa bir süre önce gerçekleşti. Hükümetlerin, STK’ların ve bazı markaların bununla mücadele etme çabalarına rağmen, 1980’ler ve 1990’larda moda endüstrisinde çocuk işçiliği yaygındı. 1990’ların ortalarında büyük markalar için kıyafet yapan çocukların fotoğraf ve videolarının ortaya çıkmasından sonra tüketiciler bilinçlenince, tüketiciler değişiklik talep ederek sokaklara döküldü ve çocuk işçiliği oranları önemli ölçüde azaltıldı. Moda endüstrisinde çocuk işçiliği şüphesiz hala bir sorun, ancak 2000’lerden bu yana çocuk işçiliği %38 daha azaldı (Kaynak: Uluslararası Çalışma Örgütü, 2017).  Çocuk işçiliğiyle ilgili hala yapılması gereken çok önemli işler olsa da, bugün moda endüstrisi 1980’ler ve 1990’lardan ışık yılları uzakta, çünkü büyük ölçüde tüketiciler bu değişikliği talep etti ve tedarik zinciri buna göre yanıt verdi.

Bugün sektörde yanlış olanı düzeltebilecek kritik oyuncu SİZSİNİZ

Çalışanların tahmini %98’inin en temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı bir moda endüstrisi kabul edilemez. Bu sayının rakamları arasında kaybolmamak için burada bir duralım. 75 milyon insan ve sadece %2’si temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar kazanıyor. Bu rakamlar kendi başlarına şaşırtıcı, ama onları hayata geçirelim. Bu sayıların arkasında isimleri, evleri ve aileleri olan gerçek insanlar var ve muhtemelen şu anda giydiğiniz kıyafetleri onlar yaptı.

%75’i kadın olduğu için bunu farklı bir şekilde ifade edelim: İşinin istikrarı nedeniyle fiziksel ve cinsel zararlardan korunuyor mu? Sofraya yemek koyacak kadar kazanıyor mu? Nesil yoksulluğunu caydırmak için çocuklarını okula gönderebilir mi? Hayal kurmakta özgür mü?

Hükümetler, STK’lar ve markalar çok uzun süredir maaşlardan bahsediyorlar ve değişim bir kez daha çok yavaş gerçekleşiyor. Milyonlarca insan ve aileleri için sektörden daha fazlasını talep etmenin zamanı geldi.

 

Kaynaklar:

https://www.lowestwagechallenge.com/post/state-of-the-industry

https://www.commonobjective.co/article/fashion-s-key-social-issues

https://nisolo.com/blogs/stride-sustainability/the-lowest-wage-in-our-supply-chain

https://www.sustainyourstyle.org/en/working-conditions

https://cleanclothes.org/news/2022/live-blog-on-how-the-coronavirus-influences-workers-in-supply-chains

Zübeyde ŞAHİN

[email protected]

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz