Ana Sayfa Faydalı Bilgiler DESEN DEĞİŞİMİ

DESEN DEĞİŞİMİ

587
0

Bir önceki desenin son varyantı çalışırken şunları yapmalıyız:

Kalıp kontrolü

Çalışılacak desenin kalıpları getirilecek kalıp kontrolü yapılacaktır. Şablon dairesi kalıpları kontrol etmekte, gerekli rötuşları yapmaktadır. Son kontrol baskı ekibinindir.

Kalıptaki:

  1. Rötuş kontrolleri
  2. Yırtık, çizik kontrolleri
  3. Baskıyı, kalıp yönünden etkileyecek diğer bütün kontroller yapılacaktır. Kalıp kontrolleri vardiya amiri ile vardiya baskı ustası tarafından yapılacaktır.

Kumaş kontrolü

Sıradaki desenin kumaşlarından 1-2 kumaş doku baskı makinesinin yanına getirilir. Sonra kumaşın ters, yüz en ve diğer kontrolleri yapılacaktır. Eğer dar kumaş çift bant olarak basılacaksa, her iki bandında eşit kalitede kumaş olmasına dikkat edilecektir. Kumaş kontrolünü vardiya amiri ile vardiya baskı amiri yapacaklar.

Boya kontrolü

-İş emri kartı boya mutfağından istenecek ve palaska kontrolü yapılacak.

-Boyalar makineye uygun bir yere çekilecek ve viskozite kontrolü yapılacaktır. Fonlu desenlerde, fon boyasının süzülüp süzülmediği kontrol edilecektir. Açık renk boyaların paslanmaz ve plastik fıçılarda baskıya gelmesi uygundur. Kontrolleri vardiya amiri ve posta baskı ustası yapacaktır.

Silgi kontrolü

Gelecek desene uygun silgiler seçilecek ve gerekirse zımparalanıp düzeltilecektir. Kesik silgilerin şablon motiflerine uygun olup olmadığı kontrol edilecek. Kontrol vardiya amiri, silginin zımparasını posta ustası yapacaktır.

Kalıp sıralaması

Numune varyantı, palaska renk numaraları, varsa şablon kontrol baskısını göz önünde tutarak, açık ve koyu varyantlar için kalıp sıralaması yapılacak ve iş emri kartının arkasına yazılacaktır. Bu kontrolü baskı şefi, vardiya amiri ve posta ustası beraberce yapacaklardır.

Rakle kontrolü

Çalışan silgi tutacakları kontrol edilecek, eksik pim vs. varsa derhal tedarik edilecektir. Raklaj sistemindeki eksiklikler varsa derhal bakım atölyesinden yardım istenecek, desen değişimi esnasındaki zaman diliminde iyi çalışmayan, zinciri bol vs raklaj sistemlerinin tamiratı yapılıp yeni desene düzgün girilecektir. Kontrolü vardiya amiri ve posta baskı ustası yapacaklardır.

Baskı bittiğinde yapılacak işlemler

  • Çalışan desenin son varyantı bittiğinde kurutma bandına uç/kılavuz bezi takılacaktır.
  • Silgi tutucuları ve silgiler rakle arabasına alınacaktır. Boyalar, boya mutfağındaki posta ustasına teslim edilecek, yerde pat veya benzer kaygan madde varsa derhal silinecek ve böylece şablon taşıma anındaki ayak kaymaları önlenecektir.
  • Desen değişiminden önce biten desenin silgi tutucuları ve silgileri yıkanacaktır. Silgiler ve tutucuları en son basılan varyantın koyu fonlu olacağı göz önünde tutularak dikkatlice yıkanacaktır. Silgi tutucuların pimleri dahi çıkartılıp delikler dikkatlice yıkanacaktır.
  • Eğer varsa matvaisse kalıbı tıkama yapabileceğinden, kalıbın tıkanmaması için kalıba öncelikle su tutulacaktır. Silgi ve tutuculardan sonra şablonlar yıkanacak, kenar bantları dikkatlice sökülüp şablon dairesine bildirilecektir. Şablon tesliminde görünen bir şablon hatası varsa aynı desenin bir sonraki baskısı düşünülerek, hata şablon dairesi sorumlusuna bildirilecektir.
  • Bu arada yeni desenin daha önceden kontrol edilmiş şablonları posta ustası ve makinenin makinisti ustası tarafından duvara sıra ile dizilecektir.
  • Bütün şablonlar teker teker makineye konularak gönye çift renkli tozla baştan başa alınacak, baskı şefi, vardiya amiri, posta ustası, makine 1. baskıcısı tarafından kontrol edilecektir. Gönyenin uygun olmadığına kanaat getirildiğinde şablon dairesi şefine gösterilerek fikri alınacaktır.
  • Bütün şablonlar teker teker makineye konularak atık olup olmadığı kontrol edilecek, atıklık varsa düzeltme yoluna gidilecektir.
  • Bütün bu işlemler yapılırken boyalar makine işçileri tarafından makinenin makinistinin yönlendirmesiyle dizilecek makinist, posta ustası, vardiya amiri ve baskı şefi şablon numaralarıyla boya numaralarının birbirlerine uyduklarını kontrol edeceklerdir.
  • Bu arada boyacı ustası veya boya mutfağı posta ustası boya etiketlerini kontrol edeceklerdir. Yanlışlık halinde boyayı yapan değil, veren boyacı ustası sorumlu olacaktır.
  • Kumaş dikkatlice makine makinisti ve yardımcısı tarafından dikkatlice blankete verilecek,  bu arada iyi yapışıp yapışmadığı izlenecektir. Gerekli ısı ve basınç ayarları yapılarak kontrol baskısı, şablon ayarlaması yapılacaktır. Gerekli rakle ve silgi ayarlaması düzenlenecektir.
  • Kontrol baskısında kumaş iyi yapıştırılmalı, normal baskı şartları sağlanmalıdır.
  • Kontrol baskısı kurutmasından geçtikten sonra, düzgün bir yere iki bant halinde serilecek, yapılan baskı: baskı şefi, vardiya amiri, baskı posta ustası ve makine 1. baskıcısı tarafından kontrol edilecektir. Uygun görüldüğü zaman baskıya geçilecektir.
  • İlk defa basılan desen normal mesai saatleri içinde basılıp, kontrol baskısının varyanta uygun olup olmadığının kontrolü için şablon dairesi şefi ve desen negatif dairesi şefi de çağrılacaktır.
  • Bu arada tıkanabilecek kalıplar yıkattırılıp kurutulacak ve tekrar makineye konulup baskıya başlanacaktır.
  • Kurutmadan çıkan ilk metrelerden ufak bir parça renk kontrolü amacıyla fikse inkişaf ettirilip yıkanacak ve renk kontrolü yapılacaktır.
  • Baskı düzgün olduğu anda 2 raport kapsayacak şekilde fikseye verilecek ve yıkandıktan sonra kontrol edilecektir. Bu kontrol makine 1. baskıcısı, posta ustası, vardiya amiri ve baskı şefi yapacaklardır. Uygun görmedikleri durumda hemen bir üst amire başvuracaklardır.

Varyant değişimi

Varyant Çalışılırken;

Boya kontrolü

Desenin varyantı çalışılırken bir sonraki varyantın boya kontrolü yapılacaktır. Boyalar boya mutfağı ekibi tarafından makineye yakın bir yere getirilmeden önce, palaska kontrolü vardiya amiri tarafından yapılacak ve palaska onaylanınca vardiya amirinin uygun görece­ği yere boyalar çekilecektir. Bu arada boya viskozitesi, boya temizliği, boya süzülmesi kontrolleri de vardiya amiri tarafından yapılacaktır.

Kumaş kontrolü

Bir sonra basılacak varyantın kumaşının makineye yakın bir yerde hazır olması gerekir. Gündüz mesai saatlerinde kumaş durumunu baskı şefi hazırlık şefinden soracak, kumaş bek­leme durumunda kalmamak için hazırlık şefi, baskı şefi tarafından sık sık ikaz edilecek­tir. Bir sonraki varyantın düzgünlüğünün en ve renk kontrolü vardiya amiri tarafından ya­pılacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz