Ana Sayfa Faydalı Bilgiler Thermazol Boyama

Thermazol Boyama

1360
1

Kumaşın kuru halde ısı fiksaj işlemiyle sürekli sistemde boyanması esasına dayanır. Yüksek metraj ön fikse işlemi ile birlikte yapılabilmesi, karışım elyaftan oluşan kumaşlarda aynı banyoda boyama yapılabilmesi, carrier kullanımına gerek duyulmaması bu yöntemin artılarıdır. Tamamı polyesterden oluşan kumaşlarda aşamalar:

Kumaşın boyama flottesiyle temas 110-120C’de ara kurutma işlemi, thermasolleme 180-230 0C’de 1-1,5dakika işlem ve art işlemlerden oluşur. Art işlemlerde termofiksaj sonrasında kumaşa sıcak ve soğuk suyla yıkama yapılır. Daha sonra polyester kumaş üzerindeki boyanın fazlası alkali ortamda indirgen yıkama ile uzaklaştırılır. Pes pamuk karışımlarda ise daha çok mat olan renklerin orta ve koyu renklerinde uygulanabilen bir yöntemdir.

Bu işlem öncesinde kumaşın kolay ve düzgün bir şekilde işlem görebilmesi için, haşıl sökme ve yıkama işlemlerinin iyi yapılmış olması önemlidir. Eser miktarda kumaşın üzerinde bu maddelerin kalması,  benekli boyamalar elde edilmesi anlamına gelir ki, bu istenen bir durum değildir. Kumaşın her yerinin homojen olarak kurumuş olması da, iyi bir boyama yapılabilmesi için önem taşır. Kumaşın yüzeyinde hav ve buna benzer kalıntılar bulunması halinde bunların alt kısmı iyi boya alamayacağından açık renk olacaktır. Gaze işleminde gazenin düzgün olarak yapılmış olması da iyi bir boyama için önemlidir. Gaze işleminde tekstil yüzeyi açık bir gaz aleviyle üzerinde oluşan tüylerden temizlenir. İşlemin silindirli veya hot-flue kurutucularda yapılması halinde mamuldeki çekme değerlerini sağlamak için ön fiksaj yapılması tavsiye edilir.

Pes-pamuk karışımları tek banyo thermasol/pad-steam yöntemiyle boyanabilir. Daha çok mat renklerin orta ve koyu renklerde boyanması için uygundur. Bu yöntemde dispers ve küp kükürt boyaları beraber kullanılır. Aşamalar şu şekildedir:

Önce hazırlanan boyalar emdirilir. 120-140 0C’de kurutma yapılır. 210-220 0C’de 60 saniyede işlem yapılır. Daha sonra indirgen madde ile işleme alınır. Buharlama 102-104 0C’de 45-60 saniye yapıldıktan sonra 30-40 0C’de durulamaya devam edilir. Daha sonra asetik asitle pH =4,5’e ayarlanıp,  tekrar durulama 70-80 0C’de dispersiyon kimyasalı ve yıkama kimyasalı ile yapılır.

1 Yorum

  1. thermosol boyama sisteminde homojen bir boyama eldesi için fularla ayrcama srasnda bir miktar migrasyon önleyici ilave edilir kurutma ve thermofixe işlemini bir defada yapmak zaman kazandırr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz