Ana Sayfa Faydalı Bilgiler Kimyasalların Etkisine Maruz Kaldığımızda Ne Yapmalıyız?

Kimyasalların Etkisine Maruz Kaldığımızda Ne Yapmalıyız?

621
0
    AÇIKLAMALAR DİKKAT ETKİSİNE
MARUZ
KALDIĞINIZDA
AMONYAK NH3 gazının %35 lik çözeltisidir. Özellikle sıcak çözeltisi kap içerisinde basınç oluşur. Kapağı dikkatli açılmalıdır. Buharı tüm sindirim sistemini ve gözleri tahriş eder. Sıvısı cildi ve gözleri yakar. Buharı solumayınız. Göze ve cilde temastan kaçınınız. Cildi ve gözleri tahriş ettiğinde, cilt bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Göze sıçramış ise doymuş borik asit ile yıkanmalıdır.
ASETİK ASİT Buharı ve sıvısı, sindirim sistemini tahriş eder. Gözleri yakar. Sıvısı cildi tahriş eder, yakar. Ülse re neden olur. Kromoksit, potasyum permanganat, sodyum peroksit gibi yükseltgenlerle şiddetli ve patlayıcı reaksiyon verir. Buharı solumayınız. Göze ve cilde temastan kaçınınız. Göz, bol su ile yıkanmalıdır. Göze sıçramış ise doymuş borik asit ile yıkanmalıdır.
FORMİK ASİT Yüksek konsantrasyonlarda (%98 – %100) dumanlar çıkaran renksiz sıvıdır. Buharı solumayınız. Göze ve cilde temastan kaçınınız. Asit yanığında hemen bol su ile arkasından %5 lik sodyum karbonat çözeltisi ile yıkanmalı, gazlı bezle pansuman yapılıp üzerine yanık pomadı sürülmelidir.
HİDROJEN
PEROKSİT
Tutuşabilir maddelerle teması yangın çıkarabilir. Yüksek konsantrasyonlarda göz ve cildi tahriş eder. Kazayla yutulursa ani oksijen çıkışından dolayı midede yara yapabilir. Kusmaya ve iç kanamaya neden olabilir. Göz ve cilde temastan kaçınınız. Peroksit yanıklarında yanık yer yer bol su ile daha sonra % 5 lik asetik çözeltisi ile yıkanır. Yanık pomadı uygulanır. Tutuşabilirliği nedeniyle yakıcı maddelerden uzak durulmalıdır ve yanık pomadı uygulanmalıdır.
SODYUM
DİTİYONAT
(sodyumhidrosülfür)
Az miktarda suyla bile zararlı reaksiyon verir. Tutuşabilir. Nemli maddelerde yangına sebebiyet verebilir. Giysiler dahil diğer nemli ve tutuşabilir maddelerden uzak tutulmalıdır. Tutuşabilirliği nedeniyle yakıcı maddelerden uzak durulmalıdır ve yanık pomadı uygulanmalıdır.
SODYUM
HİDROKSİT
Katısı ve konsantre çözeltisi ciddi cilt ve göz yanıklarına sebep olur. Suyla egzotermik bir reaksiyon verir. Kloform / Metanolde çok şiddetli reaksiyon verir. Zirkonyumla ısıtıldığında patlar. Göze ve cilde temastan kaçınınız. Kostik zehirlenmesinden, meyve suyu veya çok seyreltik asetik asit, 4 çay kaşığı mineral oil, arkasından süt verilmelidir. Hasta sıcak ve sakin tutulmalıdır. Yanık yer bol su ile daha sonra %5 lik asetik asit çözeltisi ile yıkanır. Göz bol su ile yıkanmalıdır. Göze sıçramış ise doymuş borik asit ile yıkanmalıdır.
SODYUM
KARBONAT
Gözleri ve cildi tahriş eder. Göz ve  cilde temastan kaçınınız. Göz, bol su ile yıkanmalıdır. Göze sıçramış ise doymuş borik asit ile yıkanmalıdır.
SODYUM
HİPOKLORİT
%5 in üzerinde ( ortalama % 13 ) aktif klor ihtiva eden bir çözeltidir. Gözleri tahriş eder. Deriyi yakar ve beyazlatır. Göz, cilt ve giysilerle temasından kaçınınız. Gözleri ve cildi tahriş ettiğinde, cilt bol su ve sabun ile yıkanmalıdır.
SODYUM
SÜLFİT
Asitlerle zehirli hidrojen sulfit (HS2) gazını çıkarır. Katısı ve sıvısı şiddetli göz yanıklarına sebep olur, cildi tahriş eder. Göz ve cilde temastan kaçınınız. Göz bol su ile yıkanmalıdır. Göze sıçramış ise doymuş borik asit ile yıkanmalıdır.
PERKLORETİLEN (tetra klor etilen ) Yüksek konsantrasyonlarda uyuşukluk, bulantı, baş dönmesi ve kusmaya sebep olur. Derinin yağını alır. Diazot tetra oksit, baryum ve lityum patlayıcı karışımlar oluşturur. Buharı solumayınız. Göze ve cilde temastan kaçınınız. Hasta sıcak tutulmalıdır. Bol miktarda su arkasından bulantı için ilaç, kahve ve süt verilmelidir.
SÜLFÜRİK
ASİT
Suyla şiddetli reaksiyon verir. Konsantresi göz ve deride ciddi yanıklar yapar. Seyreltik sülfürik asit çözeltisi gözleri tahriş eder ve yanmaya sebebiyet verir. SÜLFÜRİK ASİT ÜZERİNE ASLA SU DÖKMEYİNİZ. GÖZ VE CİLDE TEMASINDAN KAÇININIZ. Asit zehirlenmesinde; ağız, suyla veya %5’lik sodyum bikarbonat ile yıkanmalıdır. Hastaya bol miktarda su veya süt içirilmelidir. Hasta serin bir yerde tutulmalıdır. Asit yanığında; hemen bol su ile arkasından %5’lik sodyum karbonat çözeltisi ile yıkanmalı, gazlı bezle pansuman yapılıp, yanık pomadı sürülmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz