Ana Sayfa Faydalı Bilgiler TEKSAD 2017 YILI YATIRIM ve MİLLİ EKONOMİYE DÖNÜŞ YILI OLSUN

TEKSAD 2017 YILI YATIRIM ve MİLLİ EKONOMİYE DÖNÜŞ YILI OLSUN

412
0

Merhaba Arkadaşlar

“Üreten ülke olmalıyız, Milli Ekonomiyi kurmalıyız, ürünlerimizi daha pahalıya satmalıyız” ilkesiyle üç yıldır her ay bir etkinlik düzenleyen Tekstil araştırmaları Derneği olarak yeni yılın ülkemize huzur ve yatırım ortamı getirmesini bekliyoruz.

Ülke olarak üretmeyi unuttuk. Ekonomini de sanayideki payı gün geçtikçe düşüyor. Ekonomi daralıyor. Tüm teşviklere rağmen inşaat sektörü tıkandı. Ülkeye döviz getirmiyor. “1+1 Ağaoğlu Rezidans” ekonomisi çöktü.

Yapılması gereken ÜRETİM kavramının ülke gündemine gelmesi, tüm bakanlıkların, tüm bürokrasinin bu anlayışta birleşmesidir.

Ekonomiden sorumlu bir bakanın, Ali Babacan’ın 24 Temmuz 2014tarihinde yaptığı uyarıda Sayın Babacan,“Üretmeden, dışarıdan sağlanan krediyle lüks AVM, lüks konut Türkiye’yi çıkmaza sokabilir.” Demişti. Dediği maalesef gerçekleşmiştir

Dernek olarak önerimiz:

-Sanayinin kullandığı elektrik-doğal gaz fiyatları aşağıya çekilmelidir.

-Çalışanların sigorta primleri azaltılmalıdır.

-Nakliyede kullanılacak demiryolu ağı genişletilmeli ve limanlara bağlanmalıdır.

-Bursa, Gemlik, Yenişehir hava alanı arasına demir tolu yapılmalı ve bu demiryolu hattı İstanbul-Ankara demiryolu hattına bağlanmalıdır.

-En fazla ithal ettiğimiz ürünlerin üretimi için özel teşvik sistemine geçilmelidir.

-Batı bölgelerinde ileride oluşacak su sıkıntısını düşünerek yeni organize sanayi bölgeleri kurulmamalıdır.

-Eğitim sistemi değişmeli, mesleki eğitim ön plan çıkmalıdır.

Bir zamanlar ekonominin lokomotifi olan Tekstil sektörü bugün çok mutsuz.  Tekstil sektörü otomotiv sektörüyle başa baş ihracat yapmaktadır. İthalatı azdır ve ülkemize büyük bir katma değer kazandırmaktadır. Sektörün ihracatını üç katına çıkarması için önerilerimiz dikkate alınmalıdır:

-TUBİTAK’ın sektörün yoğun olduğu bölgelerde kuracağı TEKSTİL EĞİTİM ve UYGULAMA MERKEZLERİ; sektörün ihtiyaç duyduğu teknik kadroları eğitecek ve araştırma yapacaklar için platform oluşturacaktır.

Bu merkezlerde Dokuma-Örme-Ön terbiye-Boya-Desen-Baskı-Bitim işlemleri bölümleri olmalıdır. Elyaf ve iplik eğitimi için çırçır ve iplik fabrikalarıyla anlaşma yapılmalı, gerekirse fabrika kiralanmalıdır. Merkezler fabrika gibi üretim yapmalıdır.

-Üniversitelerin tekstil mühendislikleri bölümleri fabrika gibi olmalı, sektörde deneyimli kişiler burada ders vermelidir.

-Salt güzel üretmek ve fason üretici olmak ülke ekonomisine katkıda bulunmakta çok küçük bir pay olarak kalıyor. Tasarım, marka, moda  ve satış ağı konularında yapılacak olan projelendirmelerle daha yüksek kazançlar elde edilecektir.

Ekrem Hayri Peker

Tekstil Araştırmaları Derneği Başkanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz