Ana Sayfa Faydalı Bilgiler ENZİMLER

ENZİMLER

3465
0

Kullanılan Enzim Tipleri

Enzimler doğal proteinlerdir. Tıpkı tavuğun yumurtası gibidir. Biyolojik olarak kolaylıkla bozunmaya uğrarlar. Enzimler 20 ye yakın aminoasitten oluşan 3 boyutlu moleküler yapıda proteinlerdir. Enzimler hemen hemen her organizma ve mikroorganizma yapısında bulunur.

Enzimler aç kapa prensibine uygun çalışır. Normal bir canlıda 10000’den fazla enzim vardır. Bilimsel olarak yalnızca 3000’e yakını bilinmektedir. Enzimler haşıl sökme, ağartma ve kumaşın tüyünü giderme amacıyla uzun bir zamandır kullanılmaktadır.

Haşıl enzimi alfaamylase yapısında olup bakteri bazlıdır. Nişasta veya suda çözünmeyen haşıl maddelerinin suda çözünmesini sağlar.

Tüy dökme işleminde; tüyler, enzimle hidrolize uğrar. Enzimle yapılan tüy giderme işlemi sonrası; kumaşta tüylenmeye karşı kalıcılık, 60 yıkamaya kadar sağlanabilmektedir. Tüy dökme işlemi, kumaşın parlaklığını da arttırmaktadır Enzim işlemi sonunda, beklenen sonuçlar, aşağıdaki parametrelerle ilişkilidir:

  • Makine tipi, mekanik etki derecesi, enzim dozajı
  • Enzim tipi
  • Ortamın pH’ı
  • Sıcaklık
  • Zaman
  • Banyo ısıtma soğutma sisteminin hızı, su sertliği, tampon v.b.

Katalaz enzimi; hidrojen peroksitle yapılan kasar sonrasında, peroksidin uzaklaştırılmasında kullanılır. Su, zaman ve enerji tasarrufu sağlar.

Nötr selülaz enzimi ise; indigo kumaşların yıkanması sırasında boyanın sürtünme ile aşınmasını sağlar. Taş yıkama işleminin süresini kısaltır. İndigolu kumaş yüzeyinde geri boyamayı azaltır.

Haşıl Enzimi

Alfamylase yapıya sahip bir enzimdir. Bakteriden üretilmiştir. Düşük ve yüksek sıcaklıklarda uygulanabilen tipleri mevcuttur.

Haşıl Enzimi Nasıl Etki Eder?

Nişasta ve suda çözünmeyen haşıl maddelerinin çözünür hale gelmesini sağlar.

Haşıl Enzimi Kumaşa Başka Hangi özellik Kazandırır?

Haşılı sökülmüş kumaş daha homojen yüzeye sahip olur. Üzerine yapılacak olan boyama ve yıkama işlemlerini daha çabuk kabul eder.

Katalaz Enzimi

Katalaz Enzim Niçin Kullanılır?

Peroksit kasarı sonrası hidrojen peroksidin uzaklaştırılmasında kullanılır. Su, zaman ve enerji tasarrufu sağlar.

Nasıl Etki Yapar?

Hidrojen peroksidi parçalayarak oksijen ve suya dönüştürür.

Katalaz Enzimin Diğer Faydası Nedir?

Kumaş yüzeyindeki ve banyodaki hidrojen peroksidin tamamını sıfırladığından boya verimi artar.

Katalaz Enzimin Yan Etkisi Var Mıdır?

Hayır. Çünkü oluşan su ve oksijenin sülfat ve azot tuzlarının oluşumuna sebep olması katalaz enzime ekolojik bir özellik katar.

Nötral Enzim

Nötral selüloz enzimdir. İndigo kumaşların yıkanma esnasında, boyanın sürtünme ile aşınmasını hızlandırır. Taş yıkama işleminin süresini azaltır. İçerisindeki yardımcı tamponer malzemeler sayesinde indigo boyalı kumaş yüzeyinde geri boyamayı azaltır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz