Ana Sayfa Genel Bu Kumaş Dünyada Tek

Bu Kumaş Dünyada Tek

668
0

Uşak Üniversitesi’nde toz haline getirilerek kumaş yüzeyine uygulanan volkanik kayaç perlitten güneşin zararlı ışınlarını yüzde 98 oranında süzen tekstil malzemesi geliştirildi.

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahar Tiber, tekstil ürünlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini, bu kapsamda volkanik kayaç olan camsı ürün perlitin kumaş yüzeyine uygulanması yönünde girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

ZARARLI IŞINLARI SÜZÜYOR

Volkanik kayaçların özel bir türü olan perlitin dünya rezervinin yaklaşık yüzde 70’inin Türkiye ‘de olmasından yurt içinde kolay ve ucuza bulunduğunu ifade eden Tiber, toz haline getirdikleri bu ürünü çeşitli bağlayıcılar kullanarak pamuklu kumaş yüzeyine uyguladıklarını kaydetti.

Elde edilen tekstil ürünü üzerinde çeşitli test ve inceleme gerçekleştirdiklerini aktaran Bahar Tiber, “Geliştirdiğimiz kumaşın güneşin zararlı ışınlarının yüzde 98 oranında süzdüğünü belirledik. Güneş ışınlarını geçiriyor ancak zararlıları süzüyor” dedi.

Ozon tabakasındaki incelmenin ardından yerkürenin güneşin UV ışınlarına daha fazla maruz kaldığına, buna bağlı olarak da insanlarda cilt sorunlarının arttığına dikkati çeken Tiber, geliştirdikleri kumaşın süzme özelliği sayesinde ciddi bir kullanım alanı bulacağını düşündüklerini söyledi.

PATENTİ ALINDI

Perlitin yanmayan, süngersi gözeneklere sahip olduğunu, ısıtıldığında genleştiğini, farklı sektörlerde yalıtım malzemesi olarak kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Tiber, ürünün kumaş yüzeyine ilk kez uyguladıklarını ve bunun patendini aldıklarını aktardı.

Tiber, şu bilgileri verdi: “Kumaştan güneşlik, şemsiye, perde hatta kıyafet yapmak mümkün. Özellikle ev ve iş yerlerinde perde olarak kullanılması sağlık yönünden önemli avantajlar sağlayacağını öngörüyoruz. Çok sıcak bölgelerde bu kumaştan yapılan perdeler evlerin çok ısınmadan ışık almasını sağlar. Gıda malzemelerinin korunmasında da faydalanılabilir. Kumaş ayrıca radyan ısıya karşı izolasyon da sağlıyor, ışıma yoluyla oluşan ısıyı engelliyor. Ses emici özelliği var. Duvar kağıdı olarak kullanıldığında yanmaz özelliği dikkati çekiyor.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz