Ana Sayfa Faydalı Bilgiler Performans Giyimde Hangi Kalite Kontrol Testleri Yapılır?

Performans Giyimde Hangi Kalite Kontrol Testleri Yapılır?

1937
0

 

Performans Giyimde Hangi Kalite Kontrol Testleri Yapılır?

 

 

Performans Giyim Nedir, Özellikleri Nelerdir?

 

Performans giyim; sportif veya mesleki kullanım için üretilen, vücudu koruyan giysilerdir. Outdoor (açık alan) spor faaliyetlerinin yanı sıra, askeri ve havacılık endüstrisi gibi farklı meslek grupları için de koruyucu performans giysileri üretilir. Performans giyim, üretim özellikleri ile hazır giyimden ayrılır. Performans giyimin nitelikleri/özellikleri; fonksiyonel performans, giyim konforu, hareket kabiliyetinin yüksek olması ve estetik görünümdür.

 

Performans giyim tekstilinde ana hedef, güvenli ve koruyucu giysiler üretmektir. Performans giysilerinin dış hava koşullarına dayanıklı, çabuk yıpranmayan, su/rüzgâr geçirmeyen, teri emen, hızlı kuruyan, ateşe dayanıklı ve çevresel faktörlerden kaynaklı zorlu durumlara karşı koruyucu nitelikte olması gerekir. Özellikle fiziksel aktivitenin yüksek olduğu sanayi sektöründeki tehlikelere karşı dayanıklı olması şarttır. Performans giyim, sağlık ve güvenlik risklerini azaltır veya tamamiyle ortadan kaldırır.

 

Performans Giysileri Nelerdir? Üretimde Hangi Standartlar Uygulanır?

 

Performans giysileri, beklenen işlevi yerine getirmeli, tehlikeleri ortadan kaldırmalı ve kullanıcıya konfor sunmalıdır. Performans giysileri; askeri kıyafetler, tıbbi koruyucu kıyafetler, tehlikeli meslek gruplarına ait kıyafetler (havacılık, itfaiye vb.) ve outdoor spor faaliyetlerinde kullanılan kıyafetlerdir.

 

Son zamanlarda Under Armour gibi performans giysileri üreten markalara talep arttı. Bu tür performans giyim markalarının ürünlerinin kaliteli olmasının sebebi, uluslararası standartları uygulamaları ve fiziksel kalite kontrol testlerini uygulamalarıdır.

 

Performans Giysileri İçin Hangi Fiziksel Kalite Kontrol Testleri Uygulanır?

 

Aktif giyim, çığ gibi büyüyen satış oranları ile tüm hazır giyim endüstrisinin pazar payını aşmış durumda. Performans giyimde, yüksek kalite standardının yakalanması için kumaş haslık testleri, elyaf analiz testleri, kimyasal ve ekolojik analiz testleri, fiziksel performans testleri gibi çeşitli testler uygulanır.

 

Performans Giyimde Hangi Kalite Kontrol Test Cihazları Kullanılır?

 

Performans kıyafetleri, dayanıklılık özelliğinin yanı sıra nem yönetimi, termal denge ve su yalıtımı gibi ek fonksiyonel özelliklere de sahip olmalıdır. Özel tekstil laboratuvarlarında gerçekleştirilen fiziksel testler ve performans testleri ile yüksek kalite standartlarını karşılayan ürünler elde edilir.

 

Performans giyimde; kumaş türü ve yapısı, kimyasal madde oranı, boyarmadde katkıları, haslık değerleri ve performans ölçümleri, kalite kontrol test cihazları ile analiz edilir.

 

Performans giyimde; ıslak veya yağmurlu gerçek kullanım şartlarında su iticilik özelliğinin test edilmesinde kullanılan TruRain, gerçek kullanım şartlarında teri emme, kuruma ve buharlaşma verimini ölçen ProDry, Su geçirmezlik özelliği istenen pantolon, sırt çantası, ayakkabı, yağmurluk ve parka gibi tekstil ürünlerinin test edilebileceği AquAbrasion, performans kıyafetlerinin nem yayılım performansını, sıvı ve nem hareket ölçümü ile en hassas şekilde analiz eden WickView gibi kullanılan fiziksel test cihazlarını örnek olarak verebilirim.

Ahmet C. Aygen

www.aygenteks.com

[email protected]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz