Ana Sayfa Faydalı Bilgiler Yün

Yün

937
0

Yün, doğal bir üründür. Yün, genel olarak keratin denilen özel bir proteinden oluşuyor. Çok dayanıklı olan keratin çevreye karşı bir bariyer görevini görür. Bu şekilde koyunları, lamaları sıcağa, soğuğa, güneşe, yağmura ve rüzgara karşı korur. Yünleri sayesinde koyunlar Moğolistan’da -40 derecede, Avustralya’da +40 derecede yaşarlar. Bu yüzden dünyanın her tarafına yayılmışlardır.

Yünün inceliği mikron cinsinden ölçülen çapıyla sınıflandırılır. (Mikron: milimetrenin binde biri) . Çapı 12-21 mikron olanlar elyaflar ince diye adlandırılır. Lif inceliğinden dolayı Merinos cinsi koyunyünleri daha çok tercih edilir. Bu tür koyunların yetiştirilmesi Merinos fabrikası açıldıktan sonra, devlet tarafından 1938-1960 yılları arasında teşvik edilmiştir.

Yünden dokunan kumaşlar havanın ve nemin iki yönden geçmesine izin verir. Bu önemli özelliğinden dolayı binlerce yıldır yünden yapılmış giysiler insanlar tarafından kullanılmıştır. Yün, doğal antistatik özelliği taşır. Diğer liflerden farklı olarak ıslaklık hissi vermeksizin nem buharının %30’dan fazlasını emebilen doğal bir özelliğe sahiptir.

Yün mükemmel yalıtım özelliğine sahiptir. Yün, koyunu koruduğu gibi, yünlü giysiler de kendilerini giyenleri soğuktan, rüzgârdan korur. Bunun sebebi, yünün fiziksel yapısının lifler arasındaki havanın büyük miktarını hapsetme kabiliyetidir. Yünden yapılmış giysiler giyen kişi ile bir tampon oluşturur. Giyen kişiyi kışın ılık, yazın serin tutar.

Bunun dışında yün alev yavaşlatma özelliğine sahiptir. Yünü tutuşturmak ve yakmak zordur. Pek çok sentetik liften farklı olarak yün alev almaz veya yanmaz. Yün, doğal esneme özelliğine sahiptir. Esnediğinde kendini çabucak toplar. Bunun sebebi yün liflerinin düz olmamaları ve her birinin kıvrım denilen doğal dalgalanmaya sahip olmasıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz