Ana Sayfa Genel ALMANYA’DAN TEKSTİL İHRACATINA FARKLI BİR BAKIŞ

ALMANYA’DAN TEKSTİL İHRACATINA FARKLI BİR BAKIŞ

578
0

Dünya ülkelerinin çoğunda yaşanan ekonomik bunalım. İklim değişiklikleri, kıtlık, kuraklık ve ekonomik kriz Korona döneminde farkındalık kazandı. İçinde bulunduğumuz bu durum tüketim alışkanlıklarımızın ve hayat standartlarımızın değişimine sebep oldu.

Ekonomik koşulların farklılığıyla birlikte markaların ve ürünlerin çeşitliliği, tüketicinin gelir seviyesi, alışkanlıkları, etnik ve kültürel farklılığı tüketicinin ihtiyaç dişi harcamaları, üretim ve tüketimin hızla artması, sürdürebilirliği daha önemli hale getiriyor.

Amerika ve Avrupa gibi ülkeler ürünler tekstil ürünlerinin neredeyse tamamını Türkiye, Çin, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden tedarik etmekte. Her ne kadar ucuz ve hızlı üretimiyle Cin tekstil pazarının ihtiyacının çoğunu karşılasa da Ülkemiz kaliteli ve tecrübeli üretim anlayışı ile müşteri eğilimlerine uzun vadede daha iyi hizmet sunabilir.

Türkiye için Toprakların değerinin daha fazla bozulmadan gelecek kuşaklara teslim edilmesi ve ekonomimizin daha iyi koşullara taşınması adına Avrupa ya sürdürülebilir ve geri dönüşüm gibi farkındalığını vurgulayan Türk firmaları tanıtmalıyız. Global organik tekstil standartları, recycling, sürdürülebilirlik ülkemizdeki üretilen Tekstili hızlı ve ucuz üretilen tekstilden daha cazip hale getirebilir. Bu konuda üniversitelerin proje yapmaları teşvik edilmelidir.

Organik tekstil sektörünün başlıca hammaddesini teşkil eden organik pamuk tarımımın arttırılması ve çiftçilerimizin bu yönde aydınlatılması çok önemlidir.

Bilinçli tüketim, sürdürülebilir ve çevreci yasam anlayışı her gecen gün biraz daha artmaktadır. Bu anlayış kısa sürede moda trendlerini belirleyen önemli etkenler arasında yer alacaktır.  Bunun yani sıra ekonomik ve çevresel faktörlerden etkilenmeyen kesim yeni renklerin ve yeni tarzın yolunu gözleyecektir.

Ekonomik koşulların yanı sıra her tüketici diğerinden farklı tüketim davranışına sahip dolayısıyla Avrupalı markalar fiyat değeri hayli yüksek marka ürününü geri dönüşümden meydana gelmiş hammaddeyle pazarlamakta kimi azalmakta olan su kaynaklarını ele alıp organik pamukla ürününü pazara sürmektedir. Tüketici eğilimlerinin çevreci ve sürdürülebilir ürün satın alma anlayışına daha çabuk adapte olacağı bu süreçte geri dönüşüm, organik ve çevreci üretim anlayışını vurgulayan projeler hem ülkemiz doğal kaynakları hem de ekonomimiz için pozitif sonuçlara kapı aralıyor.

Sezonu belirleyen Moda trendleri renkleri ve designları ile yaşadığımız zorlu sürecin altını çizecektir. Bir taraftan Organik tekstil ürünleri bir taraftan recycling ürünleri ve bir taraftan görselde yaşadığımız sürecin etkileri baskıda ve renk seçiminde kendini vurgulayacaktır.

Ülkemiz tekstildeki kalitesini ve tecrübesini dünyaya kabul ettirmiş durumdadır.  Pandemi İle birlikte gelen tüketim anlayışına ucuzcu ve hızlı Firmalardan daha fazla farkındalık gösterebiliriz Talepte bulunan firmaların isteklerini ve teslimatın gerçekleşme süreci daha titiz ele alabiliriz bu onların memnuniyeti ve bizi seçmeleri konusunda sonucu belirleyici olacaktır. Firmaların taleplerine daha hızlı ve daha profesyonel cevap vermemiz Türkiye’yi çok daha cazip hale getirecektir.

Asuman Esen

Tekstil Mühendisi

[email protected]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz