Ana Sayfa Genel Hazır giyimcilerden sektörü ayakta tutacak 4 maddelik acil önlem paketi

Hazır giyimcilerden sektörü ayakta tutacak 4 maddelik acil önlem paketi

534
0

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, “Sektörü ayakta tutacak 4 maddelik acil önlem paketimizin yanı sıra Türkiye’den milyarlarca dolarlık alım yapan, aralarında Inditex Grup, H&M, Marks and Spencer, Levi’s, Primark, Best Seller’ın de bulunduğu küresel markalarla da mektup diplomasisi başlattık” dedi. 

Türk Hazır Giyim Endüstrisi koronavirüs salgınını en az hasarla atlatabilmek için yurt içinde ve yurt dışında girişimlerini hızlandırdı. Sektörün amiral gemisi konumundaki İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), salgını en az hasarla atlatabilmek için 4 maddelik acil önlemler paketi hazırladı. İHKİB, Türkiye’den her yıl milyarlarca dolarlık ithalat yapan alım grupları ve aralarında Inditex Grup, H&M, Marks and Spencer, Primark, Best Seller gibi küresel markalarla da mektup diplomasisi başlatarak siparişi verilen ve depolarda bekleyen ürünlerin ödemelerinin yapılmasını istedi.

ÜRETİMİ TAMAMLANMIŞ YÜZ MİLYONLARCA DOLARLIK SİPARİŞ DEPOLARIMIZDA KALDI

2020’ye 19 milyar dolar ihracat hedefi ile başladıklarını ve yılın ilk iki ayını yüzde 7 artıda kapattıklarını vurgulayan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, koronavirüs salgınının Avrupa’da yayılmaya başlaması ile birlikte bütün hesapların alt üst olduğunu bildirdi.

Gültepe, Türkiye hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini AB ülkelerine ve İngiltere’ye yaptığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Özellikle İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’deki bilançosu ağırlaşan salgın nedeniyle Avrupa piyasaları Mart başında neredeyse tamamen kapandı. Üretimi tamamlanmış yüz milyonlarca dolarlık sipariş depolarımızda kaldı. Aynı şekilde milyarlarca dolarlık sipariş iptal edildi. Mart ayı ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 27 daraldı. Nisan ve Mayıs aylarında bu daralmanın yüzde 70 – 80’in üzerine çıkmasından endişe duyuyoruz. Çok değil 3 ay önce yüzde 85 kapasite ile çalışan sektörde kapasite kullanım oranı yüzde 30’lara geriledi. Hem salgın önlemleri hem de sipariş olmadığı için firmalarımızın bir bölümü üretime ara verdi, bir bölümü minimum kapasite ile çalışıyor. Tablonun en az 3 ay iyiye gideceğine dair bir ışık görünmüyor. Bu sürecin üretime, istihdama ve ihracata olumsuz etkilerini en aza indirmek, özellikle çalışanlarımızı üretimde tutabilmek için hem siyasi otorite hem de yıllardır iş birliği yaptığımız küresel markalarla dayanışmamızı güçlendirmemiz gerekiyor.”

ACİL ÖNLEM PAKETİMİZ UYGULANIRSA SALGIN SONRASI KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDERİZ

Tüm önlemlere rağmen sektörün türbülanstan çıkıp kendini toparlamasının 1 yılı bulacağına vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:

“Müdahalede gecikir, doğru tedavi yöntemlerini uygulamazsak yoğun bakıma alınmak zorunda kalan hasta misali sektör ağır hasarlarla karşı karşıya kalabilir. Böyle bir ihtimali düşünmek bile istemediğimiz için 4 maddelik acil önlem paketi hazırladık. Bir an önce hayata geçirilmesini istediğimiz önerilerimiz şöyle:

  • Kısa çalışma ödeneği Nisan ayından başlamak üzere en az 5 aya çıkarılmalı ve prosedür kolaylaştırılmalı.
  • SGK primi ve vergi ödemeleri gibi kamu alacakları ile kredi taahhütleri 1 yıl ötelenmeli.
  • KDV alacaklarının yüzde 90’ı teminat mektubu karşılığında firmalara ödenmeli.
  • Depolarda kalan ürünlerin stok maliyetlerinin karşılanması için Ticaret Bakanlığımızın başlattığı çalışma hızla tamamlanarak ihracatçılarımıza acil ‘can suyu’ oluşturulmalı.”
  •  

DÜNYA MARKALARINA MEKTUP: “ESNEK ÖDEME” YÖNTEMLERİ OLUŞTURABİLİRİZ

Öte yandan, İHKİB, Türkiye’den her yıl milyarlarca dolarlık alım yapan gruplara ve aralarında Inditex Grup, H&M, Zara, H&M, Marks and Spencer, Primark, Best Seller gibi küresel markaların tepe yöneticilerine birer mektup gönderdi. Mektupta iş birliğinin gelecekte de sürebilmesi için sorumlulukların yerine getirilmesi talep edildi. (ÖRME SANAYİ PORTALINDAN ALINMIŞTIR)

Tekstil Araştırma Geliştirme Merkezi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz