Ana Sayfa Makaleler Bir Baskı Ünitesi Kurmak İçin Gerekli Aparatlar

Bir Baskı Ünitesi Kurmak İçin Gerekli Aparatlar

721
0

Bir Baskı Ünitesi Kurmak İçin Gerekli Aparatlar

1-Makinemizi kuracağımız yer dış etkenlerden etkilerden etkilenmeyecek bir ortam olmalı

2-Klima

3-Nemlendirici

4-Topraklama (2-3) volt

5-Online güç kaynağı

6-Ütü pres

7-İki bilgisayar

8-Scaner

9-Printer

10-Dijital baskı

 Dijital baskı makinesi almadan önce kullanıcılardan makinelerin baskı kapasiteleri hakkında gerçek bilgi sahibi olunmalı. Satıcı firmalar genelde maksimum hızlardan bahsederler uygulamada maksimum hızla üretim çok düşük kalitede olur.

 Kelime anlamı yüksek derecede maddenin katı halden gaz haline gelmesidir. Sublimasyon mürekkepleri içinde bulunan dispers boya parçacıkları 185-220 0C derecede, katı halden, gaz haline geçerek polyester moleküllerini içeren yüzeylere yapışarak kalıcı bir bağ oluşur.

Kullanılan boyalar polyester kaplanmış birçok yüzeyde işlem yapabilecek bir şekilde üretilmiştir.  Örneğin; metal, seramik, plastik, ahşap gibi birçok ürünlerde bu işlemler uygulanır.

Mürekkep seçimi

Bunun içinde önerim boyaya karar vermeden önce renk verimliliğini öğrenmek için, bu boyaları kullanan firmalarda baskı işlemini görerek karar verilmelidir.

En önemlisi ise kullandığınız boyanın, yapılacak testlerde Avrupa şartlarına uygun olmalı ve testleri geçmeli. Baskı kafalarındaki akıcılığının iyi olması gerekir

Yazılım Programı:

 Kurulum iş bittikten sonra sıra baskı yazım programına geldi.

Kullanılacak program kolay profil oluşturulabilen, oluşturulan profile istediğinde müdahale edilebilen (her rengin atım miktarını azaltılabilip çoğaltıla bilirliği) olmalıdır.

 Fazla boya pres işlemi yapılırken boya kusması oluşturur görüntü netliği bozulur.

 Baskıda kullanılacak kâğıtlar:

Kullanılankâğıtlar 35 gr başlayıp 80gr kadar kaplamalı kaplamasız olarak ikiye ayrılır. Sarımı düzgün yapılmış, kanat gramajları tutan, başlangıç ve son farkı yaratmayan, sonu stabil olan, standartı değişmeyen kağıtlar kullanılmalıdır.

Sarma aparatları:

En az 35 kg kâğıdı sıkı sarabilmelidir. Eğer sıkı sarım yapamazsanız üretimde

bir çok sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Boya gurubunu değiştirmeğe karar verirseniz, temizleme sülüsyonuyla dolum tanklarını, hortumları kafaları iyice temizledikten sonra dampırlar değiştirilmelidir. Aksi takdirde, bir önceki boyanızın kalıntıları dampır filtrelerini tıkar ve yeni boyanızla ters reaksiyona girip sorun yaratır.

Altı ayda bir yeni dampır takarsanız kafa ömrünü uzatmış olursunuz.

 Renk gamlarının hazırlanması:

 Makinenizde basabilir geniş bir renk gamı oluşturulması gerekir.  Bununla birlikte boya atım miktarının da tasarruflu olması gereklidir. Bu ayara, profil ayarı diyoruz.

Desen tasarımlarının baskıya uygun hale getirilmesi artık dijital ortamda bilgisayarla yapılmaktadır. Renk ayrımı yapılmış olan desen varyanta uygun duruma gelmiştir. İsteğe göre renklendirilip baskı programına gönderilir.

Daha sonra185-220 derece arası30 saniye hızla presten geçirilip,

termo fikse uygulaması yapılır.  Kumaşa sabitlenen boya böylece dış etkenlerden fazla etkilenmez. Yıkama, sürtünme, güneş ışınları, ter, tuz, hatta çamaşır suyuna dahi dayanıklı hale gelmiş olur.

Sublime baskıda boyalar polyester elyafın moleküllerine yapışıp sabitlendiğinden ve sabitlendikten sonra reaksiyon göstermediğinden kimyasal salınım yapmazlar.

Dijital Baskıda oluşabilecek sorunlar

Yaşanan problemlerin başında kafaların belli bir süre sonunda değiştirilmesi zorunluluğudur. Nozzle’ların tıkanması ve baskı renkleri arasındaki farkın büyüklüğü de karşılaşılan diğer sorunlardır.

Tekstil Araştırma Geliştirme Merkezi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz