Ana Sayfa Faydalı Bilgiler Antik Boya Prosesi

Antik Boya Prosesi

2361
0
  • Işık haslığı, reaktif boyar maddelere nazaran daha düşüktür. Haslıklar 2-3 arasında değişir.
  • Yıkama haslıkları pigment akar boya işlemleri sonundaki haslıklardan daha iyidir. Haslıklar 2-3 arasında değişmektedir.
  • Kuru ve yaş sürtme haslıkları pigment akar boyalara nazaran daha yüksektir. Kuru sürtme haslığı 3, yaş sürtme haslığı 2-3 arasında değişmektedir.
  • Antik boyamada renk skalası fazla alternatifli ve geniş değildir. Parlak ve canlı renklere ulaşmak zordur. Çok koyu renklere ulaşmak mümkün değildir. Parti ile numune arasına renk farkı olacaktır.
  • Boyama prosesi oldukça zordur. Mamul haline gelip boyanacak kumaş herhangi bir kimyasal işlemden geçirilmemelidir. Kumaş üzerinde kalabilecek kimyasal atıklar boyama sırasında sorun çıkaracaktır. Özellikle örme kumaşlarda yapılan kasar işleminde, kasar sonrası kalan kimyasal maddeler lekelenmeye sebep olabilmektedir. Bunun için bizim önerimiz, hiç bir kimyasal kullanılmadan ön işlemin yapılması ve daha sonrasında ram-sanfor işlemine geçilmesidir. Eğer ıslatıcı kullanılması zorunluluğu var ise anyonik ıslatıcı kullanılmalıdır. Islatılma işlemi sonrası en az iki sıcak durulama yapılmalıdır. Homojen olarak dağılmamış ıslatıcı maddeler, kumaşın üzerinde kalıntı olarak durmakta ve ramda sıcaklıkla beraber fikse olmaktadır. Bu durumda kullandığımız katyonizasyon malzemesi ile reaksiyon vermekte kumaşta beyaz lekelenmelere sebep olmaktadırlar.
  • Antik boyama prosesinde, herhangi bir yanlış boyama olduğunda, boyar madde sökülebilir niteliktedir. Pigment akar boyamada geri dönüşüm mümkün değildir. Renk mamul üzerinden sökülemez ve antik boyamadaki renk geri dönüşümü, fire oranını azaltır.
  • Antik boyama yapılacak olan mamuller, dayanıklı ipten imal edilmelidir. Proses uzun sürelidir. Yıkama efekti elde etmek için yapılan işlemler, elyafı zorlayacaktır. Dayanıklı mamuller antik boyamada daha az fireli üretim sağlarlar. Antik boya işlemi reaktif boyamaya nazaran daha çok sorunlar içeren bir boyama şeklidir. Kumaştan veya boyama işleminden gelebilecek boyama hataları, renk sökerek tekrar boyama yöntemi ile giderilmektedir. Bu ek işlemler kumaş üzerinde yıpranmayı artırmaktadır. Bu sebeple dayanıklı ipliklerin seçilmesinde fayda vardır.
  • Baskı yapılmış mamullerde, antik boya istenir ise, özellikle baskı fiksesine çok dikkat etmek gerekir. Denemelerini yapıp sonra baskı onayını vermek daha akılcı olacaktır. Baskı işlemlerinin boyama sonrası yapılması daha uygundur.
Tekstil Araştırma Geliştirme Merkezi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz