Ana Sayfa Genel ‘SAR’SICI TEHLİKE BAŞUCUMUZDA !

‘SAR’SICI TEHLİKE BAŞUCUMUZDA !

448
0
Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonundan yayılan radyasyonu ifade eden SAR değerinin en fazla 0.1 olmasını önerirken, Türkiye’de kullanılan pek çok ünlü markada rakam 1.11’e kadar çıkıyor. Adli Mühendislik Komisyonu Başkanı Melike Özlem Bilgili, “Yüksek SAR, stresten kansere çok sayıda hastalığı tetikliyor” dedi

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanoğlu elektromanyetik alanların etkisi altında kalmaya başladı. Bu etkiler etrafımızı o kadar çok çevirdi ki basit bir radyodan tüplü televizyona, buzdolabından mikrodalga fırına kadar çok sayıda elektronik eşya çevresine yaydığı elektromanyetik dalgalarla insan sağlığına zarar veriyor. Bunlardan biri de cep telefonları. Her gün yanı başımızda duran, gece uyurken alarmını kurarak başucumuza koyduğumuz cep telefonları dikkat edilmediğinde uzun vadede ölümcül tehlikelere neden olabiliyor. Cep telefonları özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği SAR değer aralığını aştığında geri dönüşü zor sonuçlar doğuruyor. Adli Mühendislik Komisyonu Başkanı, aynı zamanda Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi Melike Özlem Bilgili, “Radyo, televizyon, uydu haberleşme sistemleri, mikrodalga fırınlar, tıpta ve sanayide RF frekansında çalışan sistemler ve GSM haberleşme sistemlerinin yarattığı elektromanyetik radyasyonun canlı doku ile etkileşiminin ölçüsü olarak ‘özgül soğurma hızı’ SAR tanımlanmaktadır” dedi.

VÜCUTTA ISIYA DÖNÜŞÜR

SAR değerinin dokularda soğurulduğunu ve vücutta ısıya dönüştüğünü söyleyen Bilgili, “SAR değerleri bu nedenle insan hayatı için çok önemli.

SAR’ın değeri ne kadar yüksek olursa kişiye yaptığı elektromanyetik alan ve radyasyon etkisi o kadar fazla olur. Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonu SAR değerleri için en fazla 0.1 Watt/ kilogram değerlerini öneriyor. Ancak Türkiye’de satılan cep telefonları bu değerlerin çok çok üzerinde. Daha da ilginci, hiçbirinde SAR değerinden bahsedilmiyor” diye konuştu.

Kısa vadeli etkiler:

Stres

Görüş alanının daralması

Kulak bölgesinde ısınma

Kalp pilinin bozulma riski

Kulak çınlaması

Yorgunluk hissi

Konsantrasyon bozulması

Baş ağrıları

İşitmede geçici aksaklıklar

Sersemleme

Uzun vadeli etkiler:

Genetik yapının bozulması

Beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörü

Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri

Kalp rahatsızlıkları

Hafıza zayıflaması

Kalıcı işitme bozuklukları

Embriyo gelişiminin zarar görmesi

Düşük riskinin artması

Kan hücrelerinin bozulması

Bazı modellerin SAR değerleri:

Galaxy S8 0,34 w/kg, Galaxy S8 Plus 0,27 w/kg, iPhone 7 1,37 w/kg, iPhone 6s Plus 0,46 w/kg, Xiaomi Mi 5s 0,76 w/kg, Xiaomi Mi 5s Plus 1,16 w/kg, LG G6 0,23 w/kg, Sony Xperia XZ 0,85 w/kg, Sony Xperia XA1 0,57 w/kg, HTC U11 0,95 w/kg, HTC 10 0,66 w/kg, HTC One M9 0,56 w/kg, Huawei P10 Plus 0,89 w/kg, Huawei P9 1,49 w/kg

TANSU EDİP GÖKBUDAK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz