Ana Sayfa Genel Sn. Lami TÜMAY ile Tekstil’in Bugünü Üzerine….

Sn. Lami TÜMAY ile Tekstil’in Bugünü Üzerine….

876
0

1-Türkiye’de tekstil alanında teknolojiye, AR-GE ve ÜR-GE’ ye yeterli yatırım yapılıyor mu?, Sektör bu anlamda hangi noktada?

Ülkemizde Dış satıma yönelik üretim yapan firmaların hepsinin AR-GE ve ÜR-GE yapılanmaları vardır. Ancak yapılan çalışmalar daha önce bilinen, kullanılan malzeme ve teknolojilerin kötü kopyaları olmaktan ileri gidememekte, dolayısı ile sektör, dış piyasalarda da istediği itibar ve kazancı sağlayamıyor. Aslında sanayi dalı ve onu besleyen her yardımcı sektörler bir bütündür. Ham madde, makine ve teknolojileri biz kendimiz üretemediğimiz sürece bunu üretenlerden satın alarak onlardan ileri gitmek imkânsız.

2-Nano teknolojiye yatırım yapılması, akıllı ürünlerin üretilmesi Türk tekstil sektörüne ne gibi katkı sağlar?

Nano teknoloji içeren tekstil ürünleri ilk günkü ilgisini kaybetmiştir. Aslında Toplumun çok ilgisini çektiğini de düşünmüyorum. Her icat bir ihtiyacı karşılamaya yönelik olursa yer bulur. Örneğin; Çamaşır Kurutma Makineleri güneşi çok az gören İskandinav ülkeleri için üretilmiştir ki hala oralarda çok yağın kullanılırken güneşi bol ülkemizde pek yaygınlaşamamıştır. Perdeyi hareket ettikçe koku salan bir nao teknoloji bir ihtiyacı gidermekte midir? Hayır, sadece bir fantezi olarak kalmıştır. Tüm deterjanlar artık her türlü lekeyi yıkayacak hale gelmişken leke tutmaz kumaşlara o kadar parayı kimse vermeyecektir.

3-Akıllı ürünler konusunda Türkiye’nin şansı nedir? Akıllı ürünleri üretmek tekstil sektörüne ne gibi pazarlar sağlar? Üretici ve tüketiciler bu konuda bilinçli mi?

Akıllı üründen ne kastedildiğini bilemedim. Bence önemli olan akıllıdan çok GEREKLİ ürünlerdir. Örneğin; bugün bina yangınlarında yangınların yayılmasının en önemli sebebi çabuk yanan perdelerdir. Çünkü tutuşan ve yanan perdeler yanmış parçalar halinde etrafa düşünce diğer malzemeleri, Halı, yatak örtüsü, koltuk kanepe kaplamaları vs. tutuşturmaktadır. Bugün tüm dünyada bu ürünlerin FR ( Fire Retardant ) Alev geciktirici – yaygın adı ile Yanmaz ürünler olması benimsenmektedir. Bu tür ürünlere yatırım yapılması daha akılcı olacaktır.

4- akıllı ürün pazarında ülkemizin oyun kurucu olması mümkün mü? Üretim hacmi yeterli mi?

Sanmıyorum.

5-Pazarlama konusunda ne düşünüyorsunuz?

Pazarlama konusu, Ülke bilinirliği, itibarı ile doğru orantılıdır. Ülkemizin dış itibarı yüksek olduğu dönemlerde dış satım olanakları hep yüksek olmuştur. Dolayısı ile Pazarlamanın temel ihtiyacı ülke itibarıdır. Marka ve ürün çeşitliliği ile güvenirliği bundan sonra gelen faktörlerdir. Pazarlamada yol alabilmek için;

  • Kendi markalarımızı yaratmamız,
  • Markaların devamlılığı ve güvenirliğini sürdürmek,
  • AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarına daha çok kaynak arttırmamız gerekmektedir.

6-Gelecekte ne gibi akıllı ürünler üretilecek?

Gelecekte de bugün olduğu gibi değişen ve gelişen toplumun ihtiyaçlarını giderecek ürünler üretilecektir.

7-Tekstil teknolojileri konusunda de devlet ne gibi katkı sağlamalı?

Devletin katkısı, tüm sanayinin teknoloji yaratabilecek hale gelmesini sağlayacak, teşvik ve finansmanı sağlamasıdır.

8-Türk tekstil sektörünün kumaş üretimi ve hazır giyimde rakiplerinden sıyrılması için neler yapılmalı?

Dünyanın yaptığı ürünlerin ucuz kopyalarını yapıp hala bunları yaratanların bizden daha fazla kazanmasına yardımcı olmak yerine kendi ürünlerimizi yaratabilmek, hazır giyim için ise moda merkezi haline gelebilmektir.

9-Kendi markalarını yaratmayı düşünüyor musunuz?

Düşünmek yetmek yaratmak lazım…

10- Tekstildeki tecrübemiz çok. Firmalarımız marka yaratıp dünya devi olabilir mi?

Dünya devi olabilmek elbette mümkün ama yakın bir gelecek için mümkün olabileceğini sanmıyorum. Dünya devi olabilmek için;

  • Yeterli bir sermaye birikimine ulaşmak gerekir ki, batıyı kopyalayarak bu birikimi elde etmek mümkün değil, çünkü hala bizim ürünlerimizin belki daha kaliteli olmasına rağmen daha ucuza almak istiyorlar! Ana sorun yeterli kaynak sahibi olabilmek. Yani yatırım yapabilecek kadar para kazanmak.
  • Artık şöyle veya böyle terbiye ve boyama makineleri üretebiliyoruz. Ama hala bir dokuma makinesi, iplik makinesi, büküm makinesi teknolojimiz yok.

Bunlar da oluştuğunda bizimde dünya devlerimiz olacağına inanıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz