Ana Sayfa Genel Tekstilde Ortadoğu ve Rusya kaybını İran ve ABD telafi etti

Tekstilde Ortadoğu ve Rusya kaybını İran ve ABD telafi etti

538
0

Ortadoğu ülkelerinin ardından Rusya’da olan ekonomik kriz ile derinden etkilenen tekstil ve hazır giyim ihracatçısı, yeni pazarlarla kayıplarını telafi etti. Tekstilcilerin imdadına ABD ve İran yetişirken, hazır giyimcileri Irak ve İspanya pazarı güldürdü.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, yılın ilk 9 ayında tekstil ihracatlarının yüzde 12 gerileyerek 5.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Burkay, “Ortadoğu ülkelerinin ardından Rusya’da meydana gelen ekonomik kriz bu ülkeye ihracatımızı etkiledi. 2007 ve 2013 döneminde tekstil ihracatımızda ilk sırayı alan Rusya, 2014’ten itibaren birinciliği İtalya’ya bıraktı. Yılın 9 aylık döneminde Rusya’ya ihracatımız dolar bazında yüzde 37 oranında düşerken; miktar bazında ise yüzde 28 azaldı ve 379 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi. “Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ile siyasi ve ekonomik açıdan yeni işbirliklerinin kapısını araladığımız İran pazarında etkinliğimizi artırdık” ifadelerini kullanan Burkay, “Yılın ilk 9 aylık döneminde ABD’ye ihracatımız dolar bazında yüzde 9 ve miktar bazında yüzde 16 artarken; İran’a ihracatımız da dolar bazında yüzde 17 ve miktar bazında yüzde 45 yükseldi” diye konuştu.

İran ihracat sıralamasında üçüncü sıraya yükseldi

Siyasi ve ekonomik zorlukların bölgede had safh aya çıktığı bir dönemde, İran ile ilişkilerin gelişmesinin önemli olduğunu söyleyen Burkay, “İran’a yönelik ambargonun kaldırılması ve Türkiye ile İran arasında imzalanan ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’nın karşılığını ekonomik ilişkilerimizde hissetmeye başladık. İran şu anda tekstil ihracatımızda üçüncü sıraya yükseldi. Kasım ayı sonunda İran’a sektörel ticaret heyeti düzenleyeceğiz” dedi.

İstanbullu tekstil ihracatçısı da artıda

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de tekstil ihracatında Rusya’da yüzde 40 kayıpları olduğunu aktardı. Gülle, “Buna karşın ABD pazarında yüzde 12, İran pazarında da yüzde 20 artıdayız. Yıl olarak baktığımızda miktar olarak tüm ülkeler bazında yüzde 4.8 artıdayız ama değer olarak yüzde 10 düşüşteyiz. Euro/ dolar paritesi nedeniyle 10 milyar dolar olan 2015 yıl sonu hedefimizi tutturamıyoruz. Geçen yılın rakamı olan 9 milyar dolarda kalacağız” ifadesini kullandı.

Sektör ihracatı yüzde 12’lere geriledi

Şankaya, UHKİB olarak 550 milyon dolar olarak belirledikleri 2015 ihracat hedefinin 371 milyon 497 bin 868 dolarlık kısmını yılın 9 ayında gerçekleştirdiklerini ve aralık ayı sonunda hedefl erine ulaşmayı beklediklerini kaydetti. Şankaya, “UHKİB’in Ocak-Eylül 2015 döneminde ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 düştü. Türkiye geneli sektör ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 düşüş ile 12 milyar 588 milyon dolar civarı gerçekleşti” dedi.

Hazır giyim ihracatçısının yüzünü Irak güldürdü

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya, Rusya’ya ihracatında yüzde 50 kayıp yaşadıklarını söyledi. UHKİB’in 2015 yılı Ocak-Eylül dönemi itibari ile en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk beş ülkeyi İspanya, Almanya, Birleşik Krallık, Birleşik Devletler ve Belçika olarak sıralayan Şankaya, “İran ve Rusya en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 15. ve 16. oldu. İran ihracatında yüzde 10 düşüş görüldü. En fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 10 ülkenin 7’sine yönelik ihracatta da yüzde 10-50 arasında kayıp yaşandı. İspanya’ya yönelik ihracatta yüzde 6, Irak’a yönelik ihracatta da yüzde 149 oranındaki artış dikkat çekici olmakla birlikte, Rusya ve İran’da oluşan kayıp bu pazarlarla karşılanmaya çalışıldı” dedi. UHKİB olarak ABD Doları ile ticaret yapan ülkelere yönelme çabası içinde olduklarına dikkat çeken Şankaya, ekonomisi daralan Rusya yerine; ABD pazarı, Irak, Cezayir, Singapur, Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracat yaparak, Rusya ve değer kaybeden euro nedeni ile AB pazarında yaşanan kayıpları telafi etme çabası içinde olduklarını söyledi.

Kaynak: Dunya.com

Tekstil Araştırma Geliştirme Merkezi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz