Ana Sayfa Genel Yunanistan’daki kriz, Türkiye’nin hazır giyim sektörünü olumlu etkiledi.

Yunanistan’daki kriz, Türkiye’nin hazır giyim sektörünü olumlu etkiledi.

561
0

Avrupalı hazır giyim zincirlerine mal tedarik eden Yunanlı tekstil acenteleri, ekonomik sıkıntı nedeniyle kumaş alamadıkları için fason üretim yaptıramıyor. Avrupalılar ise Türk alım ofislerinin kapısını çalıyor

Yunanistan’daki ekonomik kriz, ülkedeki tekstil ticaretini de vurdu. Tekstilde bir üretim ülkesi olmayan Yunanistan’ın uzun yıllardan beri bu işin ticaretiyle uğraşan acentaları, ekonomik kriz nedeniyle işlerini çeviremez hale geldi. Avrupalı hazır giyim zincirleri için mal tedariki yapan Yunanlı tekstil acentaları, ülkedeki kriz nedeniyle bankalarda akreditif açıp Türkiye, İtalya ve Uzakdoğu’dan kumaş ve diğer hammaddeleri alamıyor. Hammadde olmayınca Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi ülkelerde de fason üretim yaptıramıyor. Bu nedenle, Yunanistan’la çalışan Avrupalı hazır giyim zincirleri rotayı Türkiye’ye kırdı. Türkiye’deki alım ofislerinin kapısını çalan Avrupalılar, siparişleri Türkiye’ye vermeye başladı.

İFLAS ETTİLER
İngiltere başta olmak üzere, Almanya ve Hollanda’daki birçok ünlü hazır giyim zincirine Türkiye’den mal tedarik eden Spring Near East’in Kurucu Ortağı Esra Ercan, “Yunanistan’daki kriz siparişleri Türkiye’ye yönlendirdi. Komşu’da hazır giyim konusunda organizasyon firmaları ile acenteler var. Bu acenteler Avrupalı firmalardan siparişi alıyor. Romanya ve Bulgaristan’daki fabrikalara kumaş ve diğer malzemeleri vererek oralarda üretim yaptırıyor” dedi. Yunanistan’daki krizin etkisiyle sıkıntı yaşayan firmaların İtalya ve Uzakdoğu’dan kumaş alamaz hale geldiğini söyleyen Ercan, “Bazılarının iflasını istediğini duyuyoruz. İngiliz müşteriler bize ‘Bu organizasyonu Yunanistan yerine sizinle yapalım’ şeklinde teklifler getiriyor” dedi.

300 MİLYON POUND GELİR
Ercan, Bulgaristan ve Romanya’daki fabrika sahiplerinden de kendilerine iş teklifi geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Bu ülkelerdeki fabrikalar Yunanistan’da çalışacakları acente azaldığı için bu teklifleri bize getiriyor. Türkiye’ye İngiltere’den bu şekilde 350-400 milyon poundluk sipariş gelir.”

STOKSUZ ÇALIŞANLAR BİZE GELİYOR
Türkiye’nin Avrupa’ya yaptığı ihracatta şu anda pozitif durumda olunan nokta euronun TL karşısında değer kazanması olarak gösteriliyor. Aynı zamanda ekonomik sıkıntılar nedeniyle stoksuz çalışmak isteyen Avrupalı firmalar, son dakika siparişlerini Türkiye’ye veriyor. Tureks’in Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin, “Avrupa’dan Türkiye’ye bir talep artışı var. Çünkü oradaki hiçbir firma stoklu çalışmıyor. Ayrıca Yunanistan’daki durum da bize artı olarak yansıyor. Çünkü Yunanistan’da full paket denilen sistem krizle birlikte çalışamaz hale geldi” diye konuştu. Yunanistan’daki firmaların kumaştan başlayarak hazır giyimdeki tüm aşamaları üstlenip Avrupa’ya o şekilde mal teslim ettiğini belirten Çetin, “Bankalardaki sıkıntı nedeniyle Türkiye ve Uzakdoğu’dan kumaş alamıyorlar. Full paket çalışması için paraları olması lazım” dedi. Çetin, Avrupalı firmaların full paket siparişlerini Türkiye’ye verebileceğini kaydetti.

Hikmet TANRIVERDİ / İHKİB Başkanı

Bu bizim için fırsat
Yunanistan ‘dan gelecek siparişler elbette Türkiye’yi olumlu etkileyecektir. Ancak Türkiye’de hazır giyimde hammadde ithalatına getirilen ek vergilerin kaldırılması gerekiyor. Türkiye’de mal temininin kolaylaştırılması lazım ki, yabancı ülkelere göre daha rekabetçi üretim yapabilelim. Üretim maliyetlerinde Balkanlar’a karşı daha pahalıyız.

İsmail GÜLLE / İTHİB Başkanı

Çevre ülke avantajı
Türkiye’nin önündeki fırsatlardan biri de çevre ülkelerdeki önemli gelişmeler. Türkiye Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci hammadde tedarikçisi. Üretimdeki istikrarımız dünyanın dikkatini çekiyor. Avrupalı firmalar yeni siparişler için Türkiye’yi tercih ediyor.

Şeref FAYAT / TGSD Başkanı

Hammadde alırlar
Romanya, Bulgaristan ve Makedonya gibi ülkelerde Avrupa’ya paketli mal teslimi yapılıyor. Bu fabrikalar kumaşı alıyor, Avrupa’ya bitmiş paketli ürünü gönderiyor. Yunanistan’ın kriz nedeniyle devreden çıkmasıyla Bulgaristan ve Romanya’daki bu fabrikalar Türkiye’den kumaş ve aksesuvar gibi hammadde alımını artıracaktır.

Mustafa GÜLTEPE / Talu Tekstil Genel Müdürü

İhracat hız kazanır
Yunanistan’daki acentelerin güçlerini kaybetmesi, Türkiye’ye hazır giyimde sipariş artışı olarak döner. Zaten döviz kurların yükselmesiyle Türkiye’ye üretim anlamında bir sempati var. Şimdi Yunanistan’daki bu son gelişmeyle birlikte siparişlerin daha da artacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 4-5 ayda ihracatta hız kazanacağız.

Cem NEGRİN / Negreti Tekstil Y.K.B

Teklifler alıyoruz
Yunanistan, hazır giyimde büyük bir oyuncu değil. Ancak Yunanlı işadamları Avrupa’dan sipariş alıp, Bulgaristan ve Romanya’daki fabrikalarda fason üretim yaptırmak üzere bu işi çeviriyorlardı. Şimdi Yunanistan’da akreditif açıp İtalya ya da Uzakdoğu’dan kumaş alamıyorlar. İş zorlaştı. Bize Yunanlılar’dan bu işleri birlikte yapmak üzere teklifler gelmeye başladı.

 

Kaynak : Sabah

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz