Ana Sayfa Faydalı Bilgiler NEVRESİM TAKIMI SÜSLEMELERİ 

NEVRESİM TAKIMI SÜSLEMELERİ 

1566
0

Nevresim takımı süslemelerinin dikiş işlemlerinden önce tasarlanmış ve uygulanmış olması gerekir. Kullanılan kumaş özelliğine göre süsleme tekniği ve malzemesi seçilir. Biye, fırfır, kullanıldığı gibi ince kumaşlarda; danteller, hazır gereçler, kullanılabilir.
Aplike, çin iğnesi, sarma, dekoratif dikişler vb. çeşitli işlemeler ile süslemeler yapılır. Ancak klasik nevresim takımlarında süsleme yapılmaz.

Hazır Gereçlerle Süsleme

Bu yöntemle yapılan süsleme, diğer süsleme yöntemlerine göre daha kolaydır. Gereçlerin seçiminde, kullanılacağı yere ve amaca uygun olmasına özen gösterilmelidir. Nevresim takımlarında çeşitli dantel, fisto, güpür, sutaşı, harç, kordela, düğme ve benzeri malzemedir.

İşleme Tekniğiyle Süsleme

El nakışı ve makina nakışı, birçok mefruşatın süslenmesinde kullanılır. El nakışlarından sarma, basit nakış iğneleri, gibi teknikler uygulanabilir.

*El nakışları, teknik gelişmeler doğrultusunda yerini makina işlemeciliğine bırakmıştır. Fakat, el nakışının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Makinanın nakış imkanlarından yararlanılarak, çeşitli süslemeleri kısa zamanda yapmak mümkündür. Mefruşat hazırlamada, daha kolay ve kısa zamanda yapma imkanı olduğu için, makina nakışları daha çok kullanılmaktadır. Makine ile yapılan çeşitli işlemeler şunlardır:

*Nakışlar: Çin iğnesi, sarma, aplike, kanaviçe gibi teknikler uygulanabilir.

*Dantelleri, harçları veya kurdeleleri tutturmakta ve bunların çevresini süslemekte de zikzak makine dikişleri kullanılır.

Dikiş Tekniği ile Süsleme

Dekoratif eşyalar fitilli, biyeli ve çizgili dikişler, büzgüler, pileler, nervür ve bunun gibi dikiş teknikleri uygulanarak süslenir.

Biyeli Dikiş: Nevresim takımlarında kenar temizleme ve süsleme amacıyla biyeli dikiş kullanılır. Üstten kapaklı nevresimlerde, yastık ve nevresimlerin kenar süslemelerinde biye ile süsleme yapılmaktadır. Biye çalışması, zevkli ve güzel ev tekstili ürünler hazırlayabilmek bakımından önemli bir uygulamadır.

Fırfır: Ev tekstili ürünler hazırlamada, fırfır çok kullanılmaktadır, çeşitli genişlikte, tek kat, çift kat, ortadan ya da kenardan büzgülü olarak, değişik görüntüler yaratacak şekilde uygulanır. Fırfırların şeklinin düzgün olmasına dikkat edilmelidir.

Bebe nevresimlerinde kullanılabilir. Fırfırlar pilili veya büzgülü hazırlanır. Büzgü, dikişte kumaşın bir ucundan istenilen yere kadar geçirilen bir ipliğin çekilmesiyle oluşan, kumaşın bolluğunu azaltan sık küçük kıvrım.

Kumaş Kombinasyonu ile Yapılan Süsleme

Nevresimlerde aynı türden, farklı desen özelliğindeki kumaşların süsleyici öğe olarak kombin olarak kullanılmasıdır.

Düz dokulu bir nevresime desenli kumaşla kapak ve bantlar yapılmaktadır. Nevresim, çarşaf, yastık, birbirine uygun desen ve renk özelliği ile bütünlük sağlamalıdır.

Kumaş Terbiye Uzmanı Nano Uygulamalar Uzmanı İSG C Grubu Uzmanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz