Ana Sayfa Genel Akdeniz Üniversitesi’nden Doğa Dostu Teknoloji

Akdeniz Üniversitesi’nden Doğa Dostu Teknoloji

775
0
Doç. Dr. Numan Hoda
Doç. Dr. Numan Hoda

Yeşil kimya alanında ödül alan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Numan Hoda, uygulamanın kısa zamanda yaygınlaşacağına inandıklarını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Numan Hoda, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 7.si düzenlenen, UTİB VII. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı nda “Yeşil Kimya ile Üretilmiş Ag Nanopartiküllerinin Nanoliflere Uygulanması ” başlıklı proje ile “Fonksiyonel Lif ve Polimerler ” kategorisinde 1.lik ödülü ve 10.000 TL para ödülüne layık görüldü.

Doç. Dr. Numan Hoda, nanoteknoloji teriminin ilk defa kullanıldığı tarihten bu yana henüz 39 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen etkilediği ve etkisi altına aldığı uygulama alanlarının sayısının her geçen gün arttığını vurgulayarak şu açıklamada bulundu:

“Özellikle nanopartiküller sahip oldukları üstün özellikleri nedeniyle son yıllarda opto-elektronik, kataliz, tıp, kimyasal/biyokimyasal sensörler gibi alanlarda kullanımları yoğun olarak araştırılmaktadır. Nanopartiküllerin sentezi fiziksel ve kimyasal birçok yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Ancak farklı tekniklerle başarıyla sentezlenmelerine rağmen bu teknikler pahalıdır ve genellikle zararlı kimyasallar içermektedir. Hızla gelişen teknoloji ve üretim teknikleri doğayı tüketir ve kirletir hale gelmektedir. Yeni ürünler elde ederken doğayı korumak, doğadan az tüketip doğaya zarar vermeyen atıklar oluşturarak teknoloji geliştirmek teknolojinin kendisi kadar önemlidir. Bu amaçla da son dönemde yeni bir yöntem olan yeşil kimya metodu geliştirilmiştir. Yeşil kimya metodunda, daha az ve zararsız malzemeler kullanarak, daha az zararsız atıkların oluştuğu çalışmalar yapılmakta ve bu yöntem nanoteknolojik malzemelerin üretiminde de ilgi odağı haline gelmiştir. Bizim ödüle layık görülen ‘Yeşil Kimya ile Üretilmiş Ag Nanopartiküllerinin Nanoliflere Uygulanması projemizde bu yönde bir çalışmadır. ” dedi.

Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle yüksek miktarda üretimin söz konusu olmadığını, yeşil kimya metodu ile yüksek miktarda üretimin mümkün olduğunu aktaran Doç. Dr. Hoda, “Yeşil kimya metodu ile çevre dostu, ucuz ve çok miktarda nanopartiküllerin üretilmesi mümkündür. Bu projede doğa dostu teknolojik çalışmalar göz önüne alınarak Ag nanopartiküllerin bitki ekstratları kullanılarak sentezlendi ve üretilen nanopartiküllerin Poliakrilonitril (PAN) polimerine katkılanarak elektro lif çekimi yöntemiyle liflerinin eldesi gerçekleştirildi. Elde edilen liflerin ve yalın haldeki nanopartiküllerin testler sonucunda antibakteriyel aktivite gösterdiği bulunmuştur. ” diye konuştu.

Yeşil kimya yönteminin antibakteriyel, çevre dostu ve ucuz olması nedeniyle çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Hoda, “Bu yöntemle elde edilen nanopartikül katkılı lifler ile özellikle medikal ve filtrasyon alanlarında olmak üzere birçok alanda ürünler elde etmenin mümkün olduğunu söyledi. Bu ürünlere; su filtreleri, gaz filtreleri, yara bantları ve sentetik doku gibi bir çok ürünü örnek verebiliriz. ” dedi.

Akdeniz Üniversitesi olarak doğa ve insan dostu çalışmaları her zaman desteklediklerini dile getiren Hoda, yeşil kimya uygulamasının yakın zamanda daha da yaygınlaşacağına ve uygulama alanının genişleyeceğine inandıklarını söyledi.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz