Ana Sayfa Makaleler SERİNLETEN YAZLIK KIYAFET ÜRETMEK

SERİNLETEN YAZLIK KIYAFET ÜRETMEK

976
0

Projenin amacı insan yaşamını kolaylaştıracak kumaşlar üretmektir. Yaşadığımız ortamda kullandığımız, giydiğimiz kumaşların yaşamımız üzerinde etkisi çok önemlidir. Giysilerimiz yaşamımızı kolaylaştırıp, zorlaştırabilir. Yaşamımızı kolaylaştıran giysiler kullandığımızda kendimizi çok mutlu hissedeceğiz. Yaz aylarında vücudumuzun ısısını 2-3 derece azaltacak özellikte penye, pantolon, şort iç çamaşırı ve çorap sıcak yaz günlerinde kendimizi daha rahat hissetmemizi sağlayacaktır.

TAHMİNİ PROJE SÜRESİ: Varsayılan proje süresi 6 aydır.

TAHMİNİ PROJE BÜTÇESİ: Basında yapılacak tanıtım bedelleri, yapılacak testler için labaratuar ücretleri dâhil, tahmini proje bütçesi 200 bin TL’dır.

PROJENİN AMACI:

Kritol, skualen, ipek proteini, eritritol gibi maddelerin serinletici özelliklerini tıbben kanıtlanmıştır. Bu maddelerden üretilmiş, serinletici özellikte olan mikro kapsüller fular aplikasyonuyla, giysilik ve iç çamaşırı üretilen kumaşlara aplike edilerek serinletici özelliği kazandırılacaktır.

GİRİŞ:

Teknolojideki son gelişmeler vücut ısısını azaltma özellikleri veren mikro kapsüller üretimini mümkün kılmıştır. Çalışmamız bu özellikleri içeren nano kimyasallarla yapılacaktır. İnsanlar sıhhi ve konforlu ortamlarda yaşamaya layıktır ve bunun için özellikli kumaş üretimi yapılmalıdır.

YAKLAŞIM:

Bu kapsülleri yapışma özelliği olan kimyasal maddeler yardımıyla, kullandığımız tekstil ürünlerine aplike edilecektir. Bu şekilde istediğimiz özellikteki tekstil ürünlerini üretebileceğiz. Çoraplara bu özelliklerini kazandırmak için ayrı bir metot uygulayacağız. Ürünler piyasaya sunulmadan önce denekler tarafından test edilecektir.

PROJEDEN BEKLENEN SONUÇ:

Projenin amacı insan yaşamını kolaylaştıracak, tüketicileri için yazı rahat geçirtebilecek ürünleri kumaşlar üretmektir. Kullandığımız kumaşların yaşamımızda ne kadar önemli yer tuttuğunu yaşayarak öğreniyoruz.

Bu özellikte kullanılan kumaşlardan yapılacak ürünler sektörün karlılığını, ihracatını arttıracaktır. Türk Tekstil Sektörü dünya pazarlarında daha da öne çıkacaktır.

Katkıda bulunan: SALİH KARADAĞ-Teknik Öğretmen, [email protected]

Kumaş Terbiye Uzmanı Nano Uygulamalar Uzmanı İSG C Grubu Uzmanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz